26.05.2024 | 2:48

Концерт на Готие Капюсон и Найден Тодоров

Може би най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща в София, за да представи българската премиера на Концерта за виолончело на легендарния холивудски композитор Дани Елфман, който също потвърди своето присъствие в зала „България“ на 5 октомври. Диригент на вечерта е маестро Найден Тодоров, а в програмата е включена и Сюита из балета „Гаяне“ на Арам Хачатурян, съобщават от Софийската филхармония.

Наричан „посланик на виолончелото“ Готие Капюсон е отдаден на изследването и разширяването на репертоара за този инструмент. Той изпълнява широк набор от произведения всеки сезон и редовно прави премиери на нови творби.

Концертът за виолончело на Дани Елфман е написан специално на френския челист, а Софийската филахрмония е съпродуцент на творбата – част от политиката на маестро Найден Тодоров да върне филахрмонита на световната сцена.

Животът на Готие Капюсон, един от малцината водещи виолончелисти в света, е история на успеха. Той започва да свири на виолончело на петгодишна възраст и учи в Парижката консерватория. През 1999 г. печели първа награда на Музикалната академия „Морис Равел“ в Сен Жан дьо Луз и на конкурса „Андре Навара“ в Тулуза. През следващата година е удостоен с наградата за виолончело и камерна музика на Парижката консерватория. През 2001 г. Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградата Грами на САЩ) – най-високите музикални награди на Франция, го определят за нов талант на годината, а през 2004 г. получава награда от Borletti-Buitoni Trust.
Капюсон свири под палката на диригенти като Бернард Хайтинк, Кент Нагано, Пиер Булез, Даниеле Гати, Сейджи Озава, Клаудио Абадо, Мюнг-Вун Чунг, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Яник Незе-Сеген, Валери Гергиев, Густаво Дудамел и др .

Като камерен музикант, Готие Капусон свири с Виктория Муллова, сестрите Лабек, Марта Аргерич (с която прави турне в Япония), Даниел Баренбойм, Юрий Башмет, Жерар Косе, Мюнг-Вун Чунг, Стивън Ковачевич, Лиза Батиашвили, Николай Луганси и Юджа Уанг, с която наскоро записа албум за Дойче грамофон. Най-близката му музикална връзка е с неговия брат цигулар Рено.

Готие Капюсон има своя собствена фондация за подкрепа на млади и талантливи музиканти в началото на кариерата им. Един от подкрепените музиканти е възпитаникът на НБУ Доач Бездюз.

В София известният музикант ще направи и майсторски клас за българските студенти по виолончело.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights