22.04.2024 | 0:12

Концерт с българска музика ще представи Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна

На българската музика е посветен поредният концерт на възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ от образователния модул на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, съобщават организаторите. Той ще се състои на 24 март във Фестивалния и конгресен център във Варна.

В спектакъла ще участват големите формации на училището – Симфоничният оркестър с диригент Страцимир Павлов, Духовият оркестър с диригент Любо Александров, Детският народен хор с диригент Иванка Друмева, Детският народен оркестър с ръководител Недко Царев, Ансамбъл ударни инструменти, фолклорни танцови ансамбли, както и солисти инструменталисти и певци.

Симфоничният оркестър ще изпълни тържествените „Сарабанда” и „Марш” на класика на българската симфонична музика Панчо Владигеров, както и „Хайдушка песен” от патрона на училището Добри Христов. Духовият оркестър ще представи „Китка“ на Добри Христов, а Ансамбълът ударни инструменти – „Мадригал” и „Хоро” от Кирил Стоянов.

В програмата от училището включват и емблематични песни от родната естрада като „Моя страна, моя България” на Емил Димитров, „Моя любов” и „Болката отляво” на Стефан Димитров.  

Фолклорната музикална традиция ще изпълни сцената с „Бавна мелодия”, „Буенек”, „Ръченица”, „Пролетен танц – Пеперуда” и „Крайдунавски танц”.

Мотото на концерта е „Аз съм българче“ и между музикалните и танцови изпълнения публиката ще чуе и рецитации на българска възрожденска поезия, предложени от най-малките възпитаници на Музикалното училище във Варна.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights