14.06.2024 | 19:11

„Красота в хаоса“ – дебютен албум на Александра Иванова

„Естествените неща за мен са хората, с които мога да се идентифицирам. Хората, които имат стойност, и които са ми познати.“

Музиката на австрийската пианистка от български произход Александра Иванова завладява с емоционалност и богатство от влияния, разкриващи многообразието и пъстротата на света около нас. Тя е родена и израснала в Австрия, пребивавала е във Франция, Йордания, Ливан, Обединените арабски емирства. В момента Александра живее в Берлин. Завършила е класическо пиано в Австрия и джаз във Франция (Дижон, Париж), след което продължава обучението си при ливанско-американския пианист и композитор Тарек Ямани, който изиграва голяма роля за формирането ѝ като музикант.

Александра говори няколко езика, междувременно учи социални науки в престижния Институт за политически науки в Париж, но музиката спечелва любовта ѝ и Александра се завръща към пианото.

Първите си опити като композитор прави на 19 годишна възраст, а през 2021 записва дебютния си албум, с който открива различни културни гледни точки, изследва своята идентичност и се доверява на българските си корени. Продукцията се нарича „Beauty in Chaos“ – „Красота в хаоса“ и е записана с музикантите от триото на Александра – Никлас Лукасен (контрабас) и Нейтън От (ударни). Специално участие има певицата Лин Адиб. В средата на декември бе премиерата албума в прочутия виенски джаз клуб „Порги и Бес“.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights