17.07.2024 | 19:27

Съюзът на българските музикални и танцови дейци е публикувал номинациите за годишните награди за върхови постижения в българското музикално и танцово изкуство „Кристална Лира 2023“. 

ЗВУК И ЗВУКОВ ДИЗАЙН

Д-Р ТЕОДОР ПОПОВ – за реализирания електронен звуков дизайн на открито в концертите на дуо „Капана“ на 1 септември 2022 г. – откриване на „Есенен салон на изкуствата“ – Пловдив и на Виенския симфоничен оркестър на Античния театър – Пловдив на 9 и 10 септември 2022 г.; за музикалния проект и албум „Отвъд“, промотиран през  април 2023 г. по програма „Хоризонт“ на БНР.

КРИСТИНА САВОВА – за авторския проект „The Story Of Erin“ (част от CD албума  „Картини от България 7“). Премиера на 10 декември 2022 г. в предаването „Картини от една изложба“ с водещ Сергей Шишов по програма „Хоризонт“ на БНР (в рамките на Международния форум-фестивал „Вселената на компютърната музика 2022“).  Представен и на 16 май 2023 г. на концерта „Е-музика и саунд дизайн“ (в рамките на „Дни на изкуствата в Нов български университет – 1-31 май 2023 г.) и 21 юни 2023 г. в Нов български университет на концерта „Танц и електронна музика“.

ИВАН ИЛИЕВ – за авторския проект „Moon walk“ („Разходка на луната“),  представен на концерт „Е-музика и саунд дизайн“ (в рамките на „Дни на изкуствата на Нов български университет) на 16 май 2023 г.

ПЕДАГОГ

РУСАЛИНА МОЧУКОВА (оперна прима на Държавна опера – Стара Загора, логопед-музикотерапевт) – за изключителния принос на проекта й „Ние сме музиканти“, реализиран съвместно с Държавна опера – Стара Загора през сезон 2022 / 2023 г. – уникален за цяла България – за  приобщаване на деца и младежи със специални образователни потребности към музикалното изкуство.

МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ

ВИКТОР ТЕОДОСИЕВ  (валдхорна) – за рецитала на 24 юни 2023 г. в Камерна зала „България“ в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ с участието на Виктория Василенко (пиано).

МАРИО БОБОЦОВ (пиано) – за клавирния рецитал в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ на 1 юни 2023 г. в Камерна зала „България“ с програмаЙ. С. Бах, Бетовен, Цезар Франк, Рахманинов.

ТЕМЕНУЖКА ТРИФОНОВА (сопран) – за ролята на Кристин в мюзикъла на Е. Л. Уебър „Любовта никога не умира“. Премиерни спектакли на 15, 16 и 18 юни 2023 г. на сцената на Музикалния театър при ДМБЦ – София и за участието й в концерт-спектакъла „Музите на Максим“ на 10 май 2023 г. в зала 1 на НДК – София.

ДЖАЗ

ГЕОРГИ КОРНАЗОВ (тромбонист и композитор) – за концертите с Нова генерация квинтет в София, Варна и Бургас през юни 2023 г. и участието в шоукейса на European jazz network в София през септември 2022 г.; за оригиналния квартет с Аник Чизарук (вокал), Давид Венитучи (акордеон) и Мила Цанкова (цигулка) и сюитата „Светлосенки“ с премиера на фестивала в Банско през август 2023 г.; за новия компакт диск с авторска музика „Отражения“ с Брас Спирит квинтет, представен във Франция; за участията му на джаз фестивалите в Банско, Плевен и Пловдив и за концертите във Франция, Унгария и Двореца Балчик  през сезон 2022 / 2023 г.

КОНСТАНТИН КОСТОВ (пианист) – за концерта на 3 октомври 2022 г. в рамките на „Пиано екстраваганца“ и „Камералия“ с „Картини от една изложба“ за джаз трио и на 22 юни 2023 г. с Биг бенда на БНР със същата творба; за концерта на 23 юни 2023 г. в Русе с Държавна филхармония – Русе, диригент Димитър Косев и симфоничен оркестър и повторението му на 25 юни 2023 г. в зала „България“. В програмата: Концерт за джаз пиано и симфоничен оркестър.

НЕЙКО БОДУРОВ (тромпетист и композитор) – за аудиовизуалния концерт „РЕФЛЕКТОР“, представен през декември 2022 г. и за концерта Pocket Experience на 29 юли 2023 г.

ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО

ОРКЕСТЪР „КАНТУС ФИРМУС“ – за откриването на „Европейски музикален фестивал“ на 8 септември 2022 г. във Фестивалния и конгресен център – Варна с творби от Моцарт. Диригент Максим Ешкенази, солист Мила Георгиева (цигулка); за Заключителния концерт от Конкурса и академията за оркестър „Кантус Фирмус“ на 1 октомври 2022 г. в зала „България“. Солисти Веско Ешкенази (цигулка) и носителите на награди в трите възрастови групи. В програмата: Моцарт, Вивалди, Бах, Хайдн и Ботезини; за концерта на 18 октомври 2022 г. в зала „България“ с младите звезди Джулиан Тревелиян (пиано) и Максим Цеков (цигулка). Диригент Ивайло Кринчев. В програмата: Вагнер, Моцарт и Прокофиев; за концерта на 28 октомври 2022 г. в зала „България“, повторен на 29 октомври 2022 г. в Пловдив, с Моцартова програма. Солист и диригент Пинкас Цукерман и за концерта на 8 ноември 2022 г. в зала „България“ – Интеграл на клавирните концерти от Йоханес Брамс, солист Людмил Ангелов (пиано), диригент Григор Паликаров.

БЪЛГАРСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР – ДОБРИЧ – за концерта 12 септември 2022 г. на Международния фестивал „Дни на камерната музика“ – Габрово, посветен на 70-годишнината на проф. Атанас Атанасов с премиера на неговото Рондо за пиано и оркестър, диригент Арто Чифчиян; за концерта на 12 октомври 2022 г. в Добрич с гост-диригент Емил Табаков с програма: Йозеф Хайдн, Волфганг Амадеус Моцарт, Сергей Прокофиев и Емил Табаков; за концерта на 25 октомври 2022 г. в Добрич с гост-диригент Николета Попова с творби от Енрике Гранадос, Хоакин Турина, Йозеф Хайдн и Пьотър Илич Чайковски, солист Виктор Теодосиев (валдхорна) и за концерта на 7 декември 2022 г. в Добрич, диригент Арто Чифчиян, с творби на Йохан Себастиан Бах, солисти Мартин и Александър Зайранови (цигулка).

ОРКЕСТЪР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ПРИ ТМПЦ – ВАРНА – за концерта, изнесен на 8 април 2023 г. на  Великденския музикален фестивал – Варна и на 28 юни 2023 г. в зала „България“ в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ с диригент Павел Балев и солист Албена Данаилова (цигулка). В програмата: Концерт за цигулка и оркестър № 1 във фа минор оп. 11 от Панчо Владигеров, „Ламенто“ от Марин Големинов и  Нулева  симфония в ре минор от Антон Брукнер.

ДИРИГЕНТ

АРТО ЧИФЧИЯН – за концерта с Български камерен оркестър – Добрич на 12 септември 2022 г. на Международния фестивал „Дни на камерната музика“ – Габрово, посветен на 70-годишнината на проф. Атанас Атанасов с премиера на неговото Рондо за пиано и оркестър и за концерта на 7 декември 2022 г. в Добрич с творби на Йохан Себастиан Бах,  солисти Мартин и Александър Зайранови.

ВИЛИАНА ВЪЛЧЕВА – за откриването на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ на 23.05.2023 г. в зала „България“ с участието на оркестър „Камерата Орфика НБУ“ и Софийската филхармония, солисти Марио Хосен (цигулка), Марта Потулска (виола), Лиляна Кехайова (виолончело) и Людмил Ангелов (пиано). В програмата: творби от Моцарт.

КРЪСТИН НАСТЕВ – за заключителния оперен концерт-спектакъл на 31 август 2023 г. в рамките на фестивала „Опера в Летния театър“ – Варна с участието на Соня Йончева (сопран), Валентина Куцарова (сопран), Милен Божков (тенор), Пламен Димитров (баритон) и Ивайло Джуров (бас). В програмата: Белини, Пучини, Офенбах, Бизе, Верди, Маскани и др.

БАЛЕТНО ИЗКУСТВО

БАЛЕТ „АРАБЕСК“ – за премиерата на спектакъла „Триптих“ през месец ноември 2022 г. на сцената на Музикалния театър при ДМБЦ-София. Хореографи Ангелина Гаврилова, Аршак Галумян и Филип Миланов, сценография и костюми Адрияна Найденова.

БАЛЕТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ – за премиерния спектакъл на балета „Козият рог“ от Красимир Кюркчийски на 23 октомври 2022 г. на голямата сцена на Доходното здание в Русе. Хореограф проф. Петър Луканов, ръководител на балета Весела Василева.

МЕНИДЖМЪНТ В МУЗИКАЛНОТО И ТАНЦОВОТО ИЗКУСТВО

ДАНИЕЛА ДИМОВА (директор на Държавна опера при ТМПЦ – Варна) – за XIV издание на фестивала „Опера в Летния театър“ – Варна 2023.

ЛЮБОМИР ДЯКОВСКИ (директор на Плевенска филхармония) – за авторския концерт с три световни премиери на произведения от Христо Йоцов, диригент Борислав Йоцов, представен в Плевен на 17 февруари 2023 г. и в  зала „България“ на 21 февруари 2023 г.; за концерта „Росен Гергов и синове” на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ 2023 г.; за Великденския концерт на 12 април 2023 г. с програма: Реквием от Моцарт. Диригент Драгомир Йосифов, с участието на Общински хор „Гена Димитрова“; за представянето на операта „Травиата“ от Верди в Ямбол и на Летния театър в парка „Кайлъка“ с диригент Найден Тодоров, както и за концерта от цикъла „Солистите“ на 15 март 2023 г. в зала „България“ с участието на Людмил Ангелов, диригент Йордан Камджалов.

МУЗИКАЛНА КРИТИКА И ПУБЛИЦИСТИКА

ТАТЯНА КАПРИЧЕВА – за публикациите й в сп. „Музикални хоризонти“ и стотиците статии, интервюта и новини в авторския й блог „Култура всеки ден“ през сезон 2022 / 2023 година, отразяващи тенденции и явления в музикалния живот на Варна и страната.

ДУХОВ ОРКЕСТЪР

БУРГАСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР – за юбилейния концерт на 3 декември 2022 г. в Културния на нефтохимика – Бургас  по повод 75 години от създаването на състава, на който оркестърът бе отличен с „Кристално огърлие“ на СБМТД.

ДУХОВ ОРКЕСТЪР – ДОБРИЧ – за поредицата образователни концерти през сезон 2022 / 2023 г. за деца и ученици в Добрич с представяне на духовите инструменти и духовата музика от инструменталистите на оркестъра; за празничния концерт по повод Деня на независимостта на 22 септември 2022 г. в Добрич и за концертите на открито на централния площад и в градския парк „Св. Георги“.

МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР

АКАДЕМИЧЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ ПРИ АМТИИ „ПРОФ. АСЕН ДИАМАНДИЕВ“ – ПЛОВДИВ – за премиерния концерт-спектакъл на 26 юли 2023 г. на Античен театър – Пловдив в две части: „Родопска сватба“ и „Пуста младост“. Главен художествен ръководител, диригент и автор на музиката проф. акад. Милчо Василев, хореограф и постановчик доц. д-р Стефан Йорданов.

ТАНЦОВ ФОЛКЛОР

ФА „РОДОПА“ – СМОЛЯН – за трилогията „Изтървани ритми“ през сезон 2022 / 2023 г.(либрето, режисура и мултимедия Адриан Петров, хореография Сийка Василева и Тодор Бекирски, музика Костадин Льолев, Лазарин Кисьов, Коста Колев, Тодор Глухов, Димитър Льолев и Николай Балабанов) и за премиерата на музикално-танцовия спектакъл „Звезден Рожен“ 2023 през м. юли 2023 г.

АКАДЕМИЧЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ ПРИ АМТИИ „ПРОФ. АСЕН ДИАМАНДИЕВ“ – ПЛОВДИВ – за премиерния концерт-спектакъл на 26 юли 2023 г. на Античен театър – Пловдив в две части: „Родопска сватба“ и „Пуста младост“. Главен художествен ръководител, диригент и автор на музиката проф. акад. Милчо Василев, хореограф и постановчик доц. д-р Стефан Йорданов.

ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО И МЮЗИКЪЛ

ВЛАДИМИР ГРУДКОВ (тенор) – за ролята му на Фантома в мюзикъла на Е. Л. Уебър „Любовта никога не умира“. Премиерни спектакли на 15, 16 и 18 юни 2023 г. на сцената на Музикалния театър при ДМБЦ – София.

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ПРИ ТМПЦ – ВАРНА – за световната премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ на 21 юни 2023 г. на английски език. Текст и музика Христос Папагеоргиу, режисьор Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов, хореография Анна Пампулова, 3D mapping Лора Руневска, български превод на субтитрите Лилия Бонева, диригент на хора Надежда Маккюн, светлинен дизайнер Даниел Йовков. Солисти: Ева Перчемлиева, Флория Сотиров, Мариос Андреу, Артьом Арутюнов, Валерия Василенко, Драгомир Шопов, Георги Георгиев, Лев Караван, Волена Апостолова, Борислав Веженов, Ирен Лазарова.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА – за премиерата на операта с кукли  „Фауст“ от Шарл Гуно на 17 ноември 2022 г. на Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора. Диригент Ивайло Кринчев, асистент-диригенти Виктор Крумов и Пиер Валтер, режисьор Огнян Драганов, режисура кукли Цвети Пеняшки, сценография и костюми Денис Иванов, сценография на кукли Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, хореография и пластика Ангелина Гаврилова, хормайстор Младен Станев, езикова подготовка, превод и субтитри Снежина Здравкова. С участието на солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера – Стара Загора, Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур и Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера – Стара Загора.

МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР ПРИ ДМБЦ – СОФИЯ – за премиерните спектакли на мюзикъла на Е. Л. Уебър „Любовта никога не умира“ на 15, 16 и 18 юни 2023 г. на сцената на Музикалния театър. Режисьор акад. Пламен Карталов, асистент-режисьор Юлия Маринова, диригент-постановчик Юли Дамянов, диригент Людмил Горчев, сценография и костюми Нелла Стоянова, хореография Анна Донева.

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ПРИ ТМПЦ – ВАРНА – за премиерата на операта „Хитрата лисичка“ на 7 юли 2023 г. в рамките на фестивала „Опера в Летния театър“ (първо цялостно представяне в България) в колаборация с Volkstheater Рощок – побратимения град на Варна в Германия, съвместен проект с ММФ „Варненско лято“ 2023. Диригент Павел Балев, режисьор Вера Немирова, хореограф Анна Пампулова, декори и костюми Димана Латева, светлинен дизайн Даниел Йовков, с участието на хора на Варненска детско-юношеска опера.

ХОРОВО ИЗКУСТВО

ХОР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ – за пасхалния концерт на 13 април 2023 г. с Реквием от Антонин Дворжак на сцената на зала „Филхармония“ – Русе, диригент Емил Табаков, диригент на хора Стелияна Димитрова-Хернани.

НАЦИОНАЛЕН ФИЛХАРМОНИЧЕН ХОР – за концерта в зала „България“ на 24.02.2023 г. Диригент Кръстин Настев, със специалното участие на квартет „София“ и солистите Елена Механджийска (сопран), Деян Великов (контрабас), Стоян Караиванов (бандонеон) и Светлин Христов (орган). Програма: премиерни за България изпълнения на „Меса-танго Буенос Айрес“ от Мартин Палмери, „Тъмната нощ на душата“ от Ула Йейло и „Thuremin” от Маартен Спруит.

СОФИЙСКИ КАМЕРЕН ХОР „ВАСИЛ АРНАУДОВ“ с диригент Теодора Павлович – за концерта на 3 юни 2023 г. в Национален музей „Земята и хората“ по повод 90-годишнината от рождението на патрона му в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Съпровод на орган и пиано Благовеста Ангелова. В програмата: Вивалди, Доменико Скарлати, Александър Танев, Милко Коларов, Тодор Попов, Константин Илиев, Иван Спасов, Асен Аврамов.

За номинациите можете да гласувате ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights