29.02.2024 | 20:35

Кристина де Мидел: Имаме нужда от независима журналистика, за да можем да бъдем добри граждани

Кристина де Мидел в София, снимка – Даниел Димитров/БТА

Днес, повече от всякога и особено много имаме нужда от независими журналисти, независими медии и независими платформи, и информация, за да можем да бъдем добри граждани. Това световноизвестната фотографка Кристина де Мидел каза по време на откриването на своя изложба в Националната художествена галерия – Двореца (НХГ).

Проектът, наречен „По ръба на реалността“, представя нейната работа през пет от най-популярните ѝ фотографски серии – „Афронавти“ (The Afronauts), „Това направи омразата“ (This Is What Hatred Did), „Парти“ (Party), „Ян Майен“ (Jan Mayen) и „Джентълменски клуб“ (Gentlemen’s Club). Организатор е „ФотоФабрика“.

„Работите, които излагам, са селекция от мои проекти в продължение на 12 години. Впечатлена съм, че толкова много хора дойдоха на откриването в това студено време. За мен е голяма част да покажа своите работи в Националната галерия, в София“, каза още тя.

„Това, от което още повече имаме нужда, дори повече от добрата журналистика, е добра аудитория. Аудитория, която задава въпроси, не приема безкритично всичко, което й бъде представено, аудитория, която критикува“, допълни Кристина де Мидел

По думите й четирите проекта, които представя у нас, имат за цел да оставят свободата на зрителя да направи своите си изводи. Това не са някакви мои тези, а въпроси, които аз си задавам, и които споделям с вас, отбеляза още тя.

Тази изложба, свързана с „Магнум“, както и предишните издания на подобни експозиции, е създадена и формулирана за това място, и за тези зали, от куратора Фелия Барух, от „ФотоФабрика“, каза директорът на НХГ Яра Бубнова.

Кристина де Мидел гледа на света, смесвайки реалност и фантастика, и, както самата тя казва, без хумор и без шега едно послание не може да стигне до публиката, коментира Еми Барух от „ФотоФабрика“.

„Изкушавам се да вляза в нейния стил и да кажа, че тя върви по ръба на реалността – в парадоксите, които създава – за да показва нещата по начин, по който да изразява и нейното лично мнение. Затова, когато я посрещнах у нас, й казах, че се намира на идеалното място. Ние сме в страната на абсурдите“, допълни Еми Барух.

„Сложните срезове на реалността са това, което провокира Кристина в нейната серия, с която става най-известна. Научава, че в Замбия ще има космическа програма и ще пратят човек на луната, за да се състезават със Съветския съюз и с Америка… Нейните серии ни карат да мислим къде журналистиката лъже“, каза още Еми Барух.

След откриването на „По ръба на реалността“, с мегафон в ръка, Кристина де Мидел направи специална обиколка и разказа подробно на посетителите за нещата, които са я провокирали да гледа на света с хумор.

Кристина де Мидел е родена през 1975 г. в Аликанте, Испания. Живее и работи в Мексико. Нейната работа изследва двойнствената връзка на фотографията с истината. Като смесва документална и концептуална фотография, тя се заиграва с реконструкции и символи, за да размие границата между реалност и фикция, докато коментира наболели въпроси от съвремието ни. Тя е пълноправен член на „Магнум“ и настоящ президент на агенцията.

Фотографският ѝ път започва като фотожурналист. През 2012 г. създава изключително популярната си серия „Афронавти“, която ѝ носи световна слава. С нея де Мидел поема по пътя на концептуалната фотография, като и до днес не спира да предизвиква възприятията на публиката за това къде свършва документално и започва фикцията.

Кристина де Мидел е курирала някои от големите световни фотографски фестивали, сред които „Фото Испания“ и фестивалите в Лагос, Нигерия, и Сан Хосе, Уругвай. Автор е на повече от 14 фотокниги.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights