26.05.2024 | 3:19

Кръстин Настев издаде книга за историята на оперния хор и работата на диригента с него

Снимка: Валентина Добринчева / БТА

Книгата „Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор“ от Кръстин Настев бе представена на сцена „Ротонда“ във Варненската държавна опера. Изданието е първият самостоятелен труд на български език, посветен на хора в оперния жанр, изтъкна Виолета Тончева, която представи труда, с който младият диригент защитава докторска дисертация в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Научното изследване е структурирано в три глави, посочи Тончева. Първата проследява еволюцията на хора през вековете, тръгвайки от обредните игри и песни в чест на бог Дионис в Древна Гърция, положили основите на трите вида драма – трагедия, комедия и сатира. Античният хор се ръководи от корифей, който се явява предшественик на оперния диригент. Първа глава предлага и методи за анализиране на музикалната драматургия в оперно-хорови партитури от Монтеверди до Вагнер. Авторът сподели, че спира разглеждането до Вагнер, тъй като след него композиторите не постигат нищо ново при работата с оперния хор. В книгата той дава пример за новаторството на немския гений в неговата опера „Парсифал“, в която невиждано дотогава разделя хора на две групи, от които едната въплъщава реалното, а другата – божественото. 

Втората глава на изданието е фокусирана върху спецификата на мъжкия и женския глас, като авторът дава теоретични насоки за корекции в хоровия колектив. Ние трябва да познаваме много добре анатомията на гласа, посочи диригентът и добави, че в своя труд той обяснява феномените на гласа, певческите регистри и се опитва да даде научна база, на която колегите му да стъпят, вместо да работят по слух при анализ на хоровата партитура. 

По съвет на своя преподавател проф. Крикор Четинян, маестро Настев изработва своя докторат с практическа насоченост, като в третата глава разглежда приложението на Международната фонетична азбука при работата на хоровия диригент. Системата е въведена през 1886 г. и служи за записване на звуците чрез стандартни символи. Тя се е утвърдила като подход за разчитането и транскрипцията на чужди език. По думите на Настев тя не се преподава в Академията и не се ползва често, което води до фонетични грешки в пеенето на оперните хорове. Той изтъкна, че диригентът трябва да работи с певците не само по нотния материал, а и по правилното произношение на звуковете на съответния език.  

На премиерата на книгата стана ясно, че Кръстин Настев е номиниран от Съюза на българските музикални и танцови дейци за награда „Кристална лира“ 2023 за заключителния концерт на „Опера в Летния театър“ с участието на Соня Йончева, който бе под негово диригентство. Варненската опера получава още четири номинации – за екипите на операта „Хитрата лисичка“, мюзикъла „Калас и Онасис“ и Оркестъра с диригент маестро Павел Балев, както и за Даниела Димова в категория мениджмънт.

Тази вечер Кръстин Настев дирижира във Варна оперна гала с режисьор Сребрина Соколова и солисти Илина Михайлова, Жана Костова, Михаела Берова, Свилен Николов, Деян Вачков и Леонел Пинейро. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights