Кукленият театър в Търговище получи награда за най-добра сценография и кукли от фестивала „Вълшебната завеса“

Спектакълът "Бременските градски музиканти" Снимка: Куклен театър - Търговище

Спектакълът „Бременските градски музиканти“ на Държавния куклен театър в Търговище спечели награда за най-добра сценография и кукли от ХХІІ издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“. Отличието е за сценографа на постановката Диана Узунова-Тодорова, съобщиха от ръководството на културната институция след приключването на форума. 

„Бременските градски музиканти“ е куклено-театрален спектакъл, вдъхновен от известната в цял свят приказка на Братя Грим. Драматизацията и режисурата са на Теодора Попова.  

Според международното жури на фестивала нивото на театъра за деца в България е много високо. Творците представят идеите си, като използват различни изразни средства – мултимедия, движение, нови начини за управляване на кукли и др. Журито оцени това и поощри именно такива постановки, се казва в прессъобщението на театъра. 

„Двадесет и вторият международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” показа действителното състояние на театъра у нас – акцентът е върху навлизането на нови сюжети, а класическите се адаптират и се показват по нов начин, така че да изненадват децата“, коментира председателят на журито д-р Аглика Олтеан, цитирана от пресслужбата на културната институция. Според нея дори куклените спектакли засягат важни за обществото ни теми. Постановката  „Бременските градски музиканти“ показва проблема за възрастните хора (в случая животни), които са отритнати от обществото и вече са ненужни. 

Широкият възрастов диапазон, разнообразието от жанрове и техники в постановките бяха отчетени като част достойнствата на фестивалната програма. 

Изтоичник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *