20.07.2024 | 5:51

Куклен театър в Австрия разказва истории на немски, английски и български език

Снимки: Театър "Искра"

Театър „Искра“ е създаден през 2011 година в град София. „След като завърших НАТФИЗ „Кр. Сарафов’’, работих в Държавен куклен театър-Сливен и реших, че искам да направя свое собствено представление и това беше повод да създам театъра. От 2012-2014 г. театърът се развива в България“, разказва Миглена Стоянова-Пецева в интервю за БТА. Със съпруга ѝ решават да емигрират в Германия. „Работих в Българското училище ,,АзБукиВеди’’ – Кьолн  като театрален педагог. През този период успях да направя прекрасни представления с децата на български език, за което съм много щастлива, но за съжаление театърът не се развиваше както очаквахме и решихме да се преместим във Виена, където преценихме, че ще се развива по-добре“, допълва Пецева пред БГ Свят. Ето какво още разказа сънародничката ни.

Колко е трудно да поддържаш театър в Австрия?

Не е лесно да се поддържа театър в Австрия. По време на пандемията бяха много трудни години за нас. За момента нямаме собствена сцена и наемаме зала, където играем. Също така играем в театри и детски градини на немски, английски и български език.

Колко често успявате да сте на сцена пред българска публика?

За момента се опитваме да играем представления на български език поне веднъж на 2 месеца. Също така отскоро организираме театрални работилници, след всяко наше представление, в което децата имат възможност да изработят своя собствена кукла на герой от нашите представления.

Каква е разликата по отношение на това да си на сцена с куклите пред деца в България и деца в Австрия?

Децата са най-прекрасната и чиста публика. Дали се играе в България или Австрия за мен няма голямо значение. Разбира се, когато през декември играхме коледното си представление на български език в българското училище в Залцбург, не мога да не отбележа, че децата реагираха толкова емоциално и съпричастно на героите, както досега никога не се е случвало на немски език.

Разкажете ни за екипа, с който работите.

През години в театъра са играли гост актьорите Доротея Манева, Яна Генчева, Янко Стоянов, Росен Русев, Гергана Гугова, с някои от тях още продължаваме да работим. Всички са мои колеги, завършили Театралната Академия НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в София. За момента най-активно играем аз и съпругът ми, който влезе по заместване, тъй като е доста трудно да съберем цялата трупа във Виена.

А защо го нарекохте Sparkle Puppet Theater?

Името на театъра дойде спонтанно от първото ни представление – „Огнивото“ по приказката на Х. К. Андерсен. Театър „Искра“ или на английски Sparkle Puppet theatre идва от желанието и искрата, която запалва театърът във всеки актьор да играе.

Разкажете ни за изявите си на други сцена, в други държави? 

През годините сме играли на множество международни куклени театрални фестивали в Италия, Турция, Белгия, Хърватия, Чехия, Сърбия. През май ни предстои отново изява в български училища в Залцбург, Линц и Велс, за което сме много радостни.

Каква е обратната връзка, която получавате от деца, родители – има ли такива, които редовно идват да Ви гледат?

Мисля, че за всеки актьор обратната връзка е много важна. Хората, които са гледали нашите представления идват и питат кога ще играем пак на български език и това ме прави много щастлива. След последното ни представление една майка ми сподели, че на децата ѝ толкова им е харесало представлението и куклите от работилницата, че ако може, биха идвали всяка седмица. Детските градини, в които сме играли ни препоръчват на други техни клонове, което за нас е наистина важно, че хората харесват нашите преставления, независимо дали играем на немски, без думи, английски или на български език.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights