13.06.2024 | 14:08

„Културно общество“ събра българските културни сдружения в Брюксел

Снимки: Бета Наур / Академия за млади таланти – Foundation “Young Talents New Academy”

Първа обща среща на българските културни сдружения в Белгия се състоя в столицата на Европа, съобщи специално за рубриката БГ Свят на БТА Георги Вутов – сътрудник в посолството на България в Брюксел. Събитието се проведе по инициатива на пловдивския писател Димил Стоилов, дългогодишен жител на Брюксел. Срещата събра представители от сдружението за култура и изкуство „Орфеус“, Българо-белгийска културна асоциация BeArt и Академията за млади таланти, чийто ръководител Пенка Петросович бе домакин на събитието.

Проектът цели да създаде форум за обмяна на опит и съвместна работа, който да позволи на българските културни асоциации в страната да общуват помежду си, да оказват взаимно съдействие при организирането на предстоящи събития и да координират бъдещото развитие на българския културен живот зад граница. 

На срещата бе представена и българската писателска общност в Белгия в лицето на Бета Наур, както и българското посолство в Брюксел. В неформален тон бяха обсъдени възможности за по-широко разпространение на информация за събитията, както и стратегии за по-ефективна съвместна работа с местни зали и помещения. Участниците единодушно изразиха и своята благодарност към дипломатическото представителство на България в страната и конкретно към българския посланик в Белгия Пламен Бончев за неговата ангажираност и продължителна подкрепа на българската култура.

Срещата приключи тематично с прочит на откъси от стихосбирката на Роберт Леви „Анемоя“ и кратко джаз-изпълнение на пиано. 

„Културно общество“ има амбицията постепенно да събере представители от всички български културни асоциации, опериращи на територията на Белгия. Планирани са ежемесечни срещи, които да позволят по-нататъшното му развитие.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights