23.02.2024 | 19:42

Къщата на Калиопа с нов блясък

Снимка: РИМ Русе

Къщата на Калиопа е една от многото емблематични за Русе постройки, която се намира в непосредствена близост до дунавския бряг.

В нея вече 36 години е разположен Музеят на градския бит. За туристите на „малката Виена“ къщата е поредното прекрасно архитектурно произведение, което скоро ще бъде обновено.

Регионалният исторически музей в Русе спечели проект за реконструкция на експозиционните пространства и реализиране на временна изложба.

Проектът се финансира в пълния му размер от Министерството на културата. В следващите 6 месеца ще бъде променена визията на част от изложбените площи на първия етаж в Музея на градското всекидневие.

Реконструирането ще придаде нов, различен образ на вече съществуващите зали, което ще подобри комуникацията на посетителите с предмети и колекции, заяви директорът на русенския музей проф. Николай Ненов.

Проектът предвижда експонирането на изложба, посветена на окопното изкуство – Trench art. Тя ще включва вещи и истории, вдъхновени от военни конфликти. Това са сувенири или вещи за дома, изработени от войници, военнопленници, затворници или цивилни съвременници, най-вече от периода на Първата световна война. Артефактите ще бъдат събрани от над 30 музея в страната. Ще бъде издаден и каталог, който ще показва и експонати, които не са част от изложбата.

Източник: БНР Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights