14.06.2024 | 19:20

„Лебедово езеро“ на старозагорския балет омагьоса публиката в Нидерландия

Сцена от спектакъла "Лебедово езеро" на старозагорския балет

Впечатления от спектакъла в град Дордрехт сподели Николина Сиракова

Поради голяма заетост не бях прегледала през септември сайтовете за спектаклите през новия сезон. За турнето на балета на Държавна опера – Стара Загора, в Германия и Нидерландия научих от предаването на БНТ „Култура.БГ“. Незабавно започнахме да търсим билети. От години вече гледам редовно балетните продукции на нашата опера в Стара Загора и познавам възможностите на трупата и вкуса, и качеството на работата на г-жа Силвия Томова. Затова исках непременно и моят внук да види този спектакъл. В нашия град нямаше представление. Потърсихме къде най-близо до нас има, но се оказа, че в няколко града всички билети са разпродадени. Най-после намерихме места в град Дордрехт, недалеч от Ротердам. Едни от последните. Представлението беше в неделя, на 15 януари в 14 часа – удобно време за всички, които искат да заведат и децата си. Трябваше да тръгнем в 12 часа, за да пристигнем навреме, макар че очаквахме да няма голямо движение и задръствания по пътищата, тъй като беше неделя, а и валеше, и духаше много силен вятър. Не беше време за разходки.

В Дордрехт кафенето до залата беше препълнено. Имаше малки балерини с красиви роклички, вероятно от местната балетна школа за деца, възрастни, но и млади хора, тийнейджъри. За някои от тях това беше само едно развлечение, други бяха дошли, любопитни да видят класически балет на живо. От разговорите ми с хората наоколо разбрах, че нищо не знаят за балетната трупа, а че знаят много малко за България е известно. Чух, че някои са прочели в мрежата за съдържанието и за композитора. На сайтовете бяха обявени спектакли в много селища. В повечето случаи се съобщаваше само, че балетът на Държавна опера – Стара Загора, България, ще представи великолепните класически балети – приказки „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“, с чудесни декори и костюми и че в мрачните дни преди Коледа това е гаранция за една прекрасна вечер за цялото семейство. В един сайт обаче прочетох следното:

„Стара Загора е оживен провинциален град в Централна България. По големина може да се сравни с Амерсфорт. Не е място, където човек би очаквал да намери балетна трупа от международна класа. Но това наистина е така. В трупата има, разбира се, балетни артисти от България, но и от други страни – Италия, Франция, Канада, Куба, Япония и Корея. Че в нея са привлечени балетисти от цял свят е и заслуга на Силвия Томова, художествен ръководител на балета, която след завършване на образованието си в Санкт Петербург е работила за редица известни балетни трупи, а през последните години е положила всички усилия да издигне балета на Старозагорската опера на необикновено голяма висота. Или както ни каза директорът на Операта: „Изглежда, че където отиде Силвия, там се изявяват прекрасни балетисти с необикновени качества“.

Още с въведението стана ясно, че спектакълът ще е хубав. Музиката се оказа доста позната. Разтварянето на книгата показа, че наистина ще видим една приказка, както обявяваха някои сайтове. Това бе важен детайл за хората, свикнали да живеят в днешния забързан свят.

Директорът на Балета на Държавна опера- Стара Загора г-жа Силвия Томова

По време на спектакъла и тези, които знаеха съдържанието и че музиката е на Чайковски, и тези, които не знаеха нищо, бяха завладени от изкуството. Бурните аплодисменти издаваха възхищението им. Оценили бяха не само красотата на костюмите и танците, но и трудността им, и перфектното изпълнение. За всичко това чух след спектакъла, когато се разходих между публиката, за да разбера какви впечатления споделят. Имаше очаквания, че тази трупа ще им достави и друг път такова голямо удоволствие. Някои се учудваха, че един град извън столицата може да има такъв балет и от сърце ръкопляскаха на балетистите и на г-жа Томова. По-младите дори викаха от възторг. Викаше с тях и ръкопляскаше с все сила и моето осемгодишно внуче. Беше очарован от шута, харесал беше много впечатляващия костюм на магьосника и испанските танци. Притихнал гледаше Одета и явно беше омаян от красивите й движения, изразяващи любов и страдание. Каза ми, че лебедите са като истински. За ефектния танц на дворцовия смешник чух да говорят и тийнейджъри.

Сигурна съм, че след всичките спектакли в нидерландските градове публиката вече знае за град Стара Загора в България и за неговата незабравима балетна трупа.

Пожелавам на г-жа Томова и на нейните възхитителни балерини и балетисти щастлива и успешна 2023 година! Да бъдат здрави и да ни радват още много години с превъзходните си спектакли, да създават на всички българи по-добро национално самочувствие и да допринасят за добрата репутация на България в светли, но и в по-трудни времена:

Николина СИРАКОВА,
Нидерландия

Източник: starozagorskinovini.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights