10.12.2023 | 12:50

 „Лебедово езеро“ с блестящ състав в понеделник в Летния театър на Бургас

Снимки: Държавна опера Бургас

Боряна Петрова и Емил Йорданов, примабалерина и премиер-балетист на Софийската опера и балет, са солисти в „балета на балетите“ – на 21 август от 20.30 часа

Представлението на „балета на балетите“ по безсмъртната музика на П. И. Чайковски – „Лебедово езеро“ ще донесе очаквана доза естетическа наслада на почитателите на изящното изкуство на 21-ви август, понеделник, от 20.30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. Събитието е поредното от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023, осъществявани за шестнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас. Забележителният спектакъл, носител на най-доброто от класическите балетни традиции – постановка, режисура и хореография на проф. Хикмет Мехмедов /след Мариус Петипа и Лев Иванов/, бе представен на 13 август 2020 г, също в Летния театър, когато тържествено бе отбелязана неговата 70-годишнина. На следващата година „Лебедово езеро“ също бе представено с голям успех на откритата сцена в Приморския парк. След двегодишно отсъствие от плаката на Бургаската опера – най-известният балет за всички времена се завръща и със сигурност ще предизвика заслужен интерес у почитателите на изящното изкуство от Бургас и гостите на града.

Постановката на проф. Мехмедов носи характеристиките на естетически продукт от най-висока проба – мащабна, интелигентно поднесена, подплатена с психологическа дълбочина, с имплицитно заложени философски трактовки и брилянтно прокарани режисьорски идеи. Неоспорим факт е, че присъствието на „Лебедово езеро“ в творческия афиш е атестация за нивото на всяка балетна трупа.

Репетитор на балетния състав е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, която съумява да поддържа високи нива на емоционален градус, мотивация и професионализъм у артистите, помощник-режисьор е Петър Тихолов. Изящните костюми са плод на творческия размах на покойната Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните „Сваровски“ по естетически издържаните сценични облекла на балетистите. Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на  всепризнатия майстор на сценографията Иван Токаджиев. Неслучайно „Лебедово езеро“ на проф. Мехмедов е считано за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият – в различни нюанси. В част от сцените се използва и мултимедия, която е допълнително емоционално-смислов елемент от цялостното внушение.

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед /Одета и Одилия/, в които влиза прекрасната примабалерина на Софийската опера и балет Боряна Петрова,  оживява и образът на Принц Зигфрид, който се влюбва съдбовно в Одета, забелязвайки я на брега на езерото – в образа влиза блестящият премиер-балетист на Националния оперен театър и на Бургаската опера Емил Йорданов

В характерната роля – свръхдинамична и емоционална, влиза солистът на Държавна опера – Русе Тиаго Виктор Сантана от Бразилия. Младият балетист стана носител на трета награда от Първия международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“, който се проведе от 1 до 9 юли в сградата на Държавна опера – Бургас. Той получи и награда за гастрол в Националния театър в Белград, Сърбия, а директорът на Бургаската опера – доц. д-р Александър Текелиев, го награди с гастрол в постановка на крайморския културен институт. Именно предстоящото му участие в „Лебедово езеро“ е неговото заслужено признание. 

Образа на злия магьосник Ротбарт, който е проклел Одета и нейните приятелки с жестока прокоба през деня да се превръщат в благородните красиви птици, а единствено след залез слънце те отново приемат човешки образ, представя солистът на балетната трупа към Държавна опера – Бургас Теодор Цаков. Ролята на Кралицата, майка на Зигфрид, ще бъде изпълнена от Елена Георгиева, която представя образа с характерната му достолепие. Светлан Николов влиза в ролята на настойника Волфганг. 

В мащабното представление вземат участие и солистите: Анелия Иванова и Христо Добрев – гост. Във Валса в I действие участват: Натали Иванова, Франческо Пио Русо, Яна Бердута, Кирил Филипов, Даниела Туртуманова-Стоянова, Стоян Фъртунов. Малки лебеди ще бъдат: Калина Неделчева, Ива Кавръкова, Рафаела-Мария Кюл и Нанако Сато. Големи лебеди – Даниела Туртуманова-Стоянова, Яна Бердута, Натали Иванова и Илина Константинова. В Испански танц публиката в Летния театър ще види: Емона Георгиева и Кирил Филипов, в Неаполитански танцНатали Иванова и Христо Добрев, в Унгарски танц Анелия Иванова, Лая Рамон, Франческо Пио Русо и Стоян Фъртунов. Невести ще бъдат: Даниела Туртуманова-Стоянова, Яна Бердута, Рафаела-Мария Кюл и Илина Константинова. 

Във внушителния балетен спектакъл вземат участие и артистите от ансамбъла към балетната трупа на Държавна опера – Бургас, които изграждат мащабните общи сцени с професионален усет и завиден синхрон.  Всички артисти ще разкажат на 21 август – чрез средствата на изящното балетно изкуство, вълнуващата приказка за силата на истинската любов, преодоляваща препятствията, изкушенията, прокобата и болката.

За безсмъртната класика на Чайковски в четири действия „Лебедово езеро“ се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота. Приказният сюжет, вълнуващата музика и смайващи костюми успяват да задържат вниманието дори на най-малките зрители – спектакълът е приеман изключително радушно от публиката в най-широк възрастов диапазон. Тъй като балетното произведение е преработвано през годините, краят се изпълнява по различен начин, като развръзката е или щастлива, или драматична. В един от вариантите езерото поглъща влюбените в пътя им към отвъдното, а във втория краят е щастлив – Зигфрид побеждава злия магьосник и освобождава любимата си Одета от магията. В интерпретацията на проф. Мехмедов сияйните сили на Доброто са основополагащи… 

Билети за „Лебедово езеро“ – на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи през цялата седмица/, на място – преди спектакъла, след 18.30 часа – на касата на Летен Театър Бургас, както и в мрежата на Grabo – https://grabo.bg/burgas/lebedovo-ezero-0wzt5nb и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1352369/performance.html.

За солистите:

Боряна Петрова, примабалерина на Софийската опера и балет – в ролята на Одета/ Одилия:

Боряна Петрова е родена в София. През 2000 г. е приета в Националното училище за танцово изкуство, специалност „Класически танц”, с педагог Румяна Атанасова. През периода септември 2007 г. – юни 2008 г. се обучава в Балетната академия „Ваганова” в Санкт – Петербург – Русия, с педагог Ирина Ситникова. През 2009 г. постъпва на работа в Софийската опера и балет. От април 2013 г. е солистка, а от януари 2018 г . примабалерина. Паралелно с това завършва Руска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е магистър по Балетна режисура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Балетните й превъплъщения са в ролите на Маша в „Лешникотрошачката“, Сванилда в „Копелия“, Китри в „Дон Кихот“, Жизел от едноименният спектакъл, Медора в „Корсар“, Аврора в „Спящата красавица“, Одета/Одилия в „Лебедово езеро“, Никия в „Баядерка“, солистка в „Пахита“.

Емил Йорданов, премиер-балетист на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас – в ролята на Зигфрид:

Премиер-балетист. Завършил е Националното училище за танцово изкуство – София в класа на Петър Колдамов. Паралелно със старта на кариерата си в Софийска опера и балет започва обучението си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Само след шест години е вече примабалетист на Софийска опера и балет. Емил Йорданов е балетист и в балета на Държавна опера – Бургас. Участва като солист в спектаклите на бургаска, пловдивска, русенска и старозагорска опери. Гастролира в Канада, Италия, Гърция, Германия, Дания, Испания, Америка, Япония и др. През 2004 г. получава отличие I-ва степен на XI Национална среща на млади балетни изпълнители „А. Петров“ в София. Носител на Почетна диплома за Деня на славянската писменост и култура от Министерството на културата на Република България. Получава наградата „Кристална лира“ за ролята си на Базил в балета „Дон Кихот“.

Тиаго Виктор Сантана, Бразилия – солист на Държавна опера – Русе – в ролята на Шута:

Бразилският танцьор Тиаго Виктор Сантана е тренирал в Bolshoi Brazil School. Получил е множество награди, включително

трета награда на Sara Nora Prima (България) и известния международен конкурс Prix the Lausanne (Швейцария). Той е първият бразилец с българска трупа (Държавна опера – Русе). Първият му ангажимент е в трупата на Болшой Джуниър в Бразилия под диригентството на Владимир Василиев. Играл е в постановки на Владимир Василиев (Лешникотрошачката), Силвия Томова (РомеО и Жулиета), Жул Перо (Жизел), А. Бородин (Опера Балет Княз Игор), Петър Луканов (Козият рог), Мариус Петипа (Баядерка) , Мариус Петипа (Дон Кихот), Уилям Алмейда (Каори) и М. Петипа (Лебедово езеро). От пролетта на 2020 г. е ангажиран в Държавна опера Русе и е повишен в солист за сезон 2022-23 г.

Теодор Цаков – солист на балетната трупа към Държавна опера – Бургас – в ролята на Ротбарт:

Теодор Цаков е роден в град София през 1992 година. През 2011 г. завършва Националното училище за танцово изкуство – гр. София със специалност класически танц при педагог Петър Колдамов. 2008г. получава стипендия от танцова работилница „Петър Илиев“ и учи в гр. Чикаго при Даниел Дуел и Патриша Блеър.  През 2010 г. завършва на Трето място в Националния балетен кокурс „Анастас Петров“ в гр. Добрич. Гастролира като част от ансамбъла и солист с български, френски и украински трупи в Европа, Азия и Америка със спектаклите „Лебедово Езеро“, „Спящата Красавица“, „Лешникотрошачката“, „Дон Кихот“ и други. От 2014 г. до 2015 г. работи в Държавна опера гр. Русе. Дебютира като солист в спектаклите „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“ и „Лебедово Езеро“. Там дебютира и като хореограф със спектакъла „Странен Отряд“ Паралелно с работата му в гр. Русе, гостува в изпълнява солистични роли за Държавна опера – Пловдив. От 2015 г. до 2016 г. заминава за Украйна, където работи в Харьковский Национальный Академический Театр Оперы и Балета имени Н. В. Лысенко, участвайки в целият репертоар на театъра. В края на 2016 г. започва работа в Държавна опера  – Бургас, като паралелно с това учи и получава бакълаварска степен със специалност педагогика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights