08.12.2023 | 18:12

Литературни анкети – 18 поети от 80-те

Снимка: pixabay

Институтът за литература при БАН възобнови преди година проекта „Литературни анкети“, започнат от Иван Сарандев през 1974 г., като първата книга-анкета беше „Сеч и меланхолия“ с Ани Илков. След това излязоха анкетите с Едвин Сугарев и Владимир Левчев. Четвъртата книга е посветна на 18 поети от 80-те.

Всички книги са дело на Боряна Владимирова, която задава въпросите, но преди това в детайли се запознава с творчеството на всеки анкетиран. Това е трудоемка и деликатна задача, изпълнена от нея с вещина и разбиране за спецификата на всеки автор, със задълбочено осмисляне на поезията му. Затова анкетите са като разговори, в които знаковите поети на 80-те освен своята, композират картината и на литературната ситуация в онези години. 

В четвъртата книга анкетираните поети са Йордан Велчев, Златомир Златанов, Едвин Сугарев, Кирил Мерджански, Наталия Андреева, Миглена Николчина, Ани Илков, Владимир Левчев, Ангел Ангелов – Джендема, Румен Денев, Виргиния Захариева, Бойко Ламбовски, Балчо Балчев, Иван Ненков, Мирела Иванова, Цанко Лалев, Антон Баев, Александър Секулов.

Проектът е заявен като поредица, включваща персонални, но и тематични анкети, които се осъществяват с различни кръгове автори, обединени „от различни характеристики (поколенчески, тематични, естетически и др.)“. 

Както пишат от Литературния институт, стремежът е „да продължи да развива в осъвременен вид един съществен дял на литературознанието, поставящ литературните текстове в биографични и социокултурни контексти“.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights