20.06.2024 | 21:14

Лувърът открива ново мултисензорно пространство, посветено на скулптурата

Снимка: pixabay

Подтикване към докосване, надписи на Брайлова азбука, жестомимичен език, игри – Лувърът, най-посещаваният музей в света, разположен в сърцето на Париж, открива ново мултисензорно пространство, което ще позволи на всички посетители да опознаят скулптурата, предаде АФП. 

Новото „образователно и приобщаващо“ пространство с площ 80 квадратни метра се намира под картинните галерии, където се намира прочутата творба „Мона Лиза“ на

.

Пространството е проектирано на базата на първата „тактилна галерия“ на парижкия музей, създадена още през 1995 г., за да направи музея по-достъпен за хора с увредено зрение.

„Решихме да обновим концепцията“, казва  Стефани Дешан-Тан, главен куратор в отдела за скулптура.
       
Отливки, които могат да бъдат докосвани, картончета на Брайлова азбука, обиколки с жестомимичен превод, истории за слушане, аудиоописания, тактилни плочи от мрамор и бронз и други пособия дават възможност на всички посетители да открият и разберат скулптурата от Средновековието до 19-и век.

Представени са също материали като глина, мрамор, дърво и гипс и тяхната естествена среда, работилници на скулптори, функциите на изваяните предмети, както и инструментите, използвани за създаването им.

Луи XIV на кон, предсмъртната маска на Наполеон – репродукциите на произведения, изложени на височина, подходяща за малки посетители и такива с ограничена подвижност, дават възможност и на незрящите и хората с намалено зрение да се ориентират във формата и стила, като ги докосват.

През 2022 г., белязана от завръщането на чуждестранните туристи след здравната криза, Лувърът е посрещнал 7,8 милиона души в сравнение с 3 милиона посетители за музея „Орсе“ и центъра „Помпиду“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights