18.06.2024 | 12:33

Любимата румънска група на Джони Деп ще свири в Тимишоара; с музикантите ще бъде и български майстор на кларинета (видео)

Румънската група “Тараф де Калиу” Снимка: Официална Фейсбук страница на групата

Групата “Тараф де Калиу”, която изпълнява традиционна музика от Южна Румъния, ще свири в Тимишоара на 17 февруари (петък) от 21:00 ч. Концертът ще бъде част от официалното откриване на културната програма „Тимишоара – европейска столица на културата“.

Към изпълнителите на сцената на площад “Унири” в центъра на града ще се присъедини и Филип Симеонов – майстор на кларинета от България, който придава нова виталност на балканските и субрегионални стилове, споделят за БТА организаторите.

Румънските музиканти от село Клежани са изнасяли концерти на почти всички континенти – в Токио, Париж, Сингапур, Ню Йорк, Истанбул, Лондон, Лос Анджелис, Прага. „Те са най-великите изпълнители, които съм слушал”, казва за тях актьорът Джони Деп. Той познава групата от снимачната площадка на романтичната драма “Мъжът, който плачеше” (The Man Who Cried). Холивудският актьор е толкова впечатлен от таланта на музикантите, че ги кани нееднократно да свирят в дома му.

Всички заедно се появяват на сцената на британските музикални награди през 2002 г., когато румънските изпълнители печелят в категорията “Най-добра група от Европа и Близкия изток”. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights