25.05.2024 | 14:06

„Любовта като стока“ e най-новият спектакъл на старозагорския Драматичен театър „Гео Милев“

Най-новата постановка на старозагорския Драматичен театър „Гео Милев“ носи заглавието „Любовта като стока“. Премиерата на представлението ще бъде на 15 април за залата на Културен център „Стара Загора“. Това съобщи в интервю за БТА Светла Тодорова, директор на културната институция. Спектакълът е на режисьора Дамян Тенев и е по пиесата “Добрият човек от Сечуан” от Бертолт Брехт.

„Основното, за което става въпрос в пиесата, е добротата и дали можем да я запазим в себе си, когато средата, в която се намираме, и хората, които ни обграждат и са пак резултат от тази среда, са хора, които са лоши към нас. Ако те са зли, движи ги завистта, корупцията, движат ги ниските страсти, то какво се случва с добрия човек?“, разказа Тодорова. Тя разкри в аванс, че „сюжетът представя една проститутка, която е изключително добра към хората от своето обкръжение и притежава добродетелност и състрадание към тях. И поради тази причина те започват да я разкъсват със своите желания към нея, които са неизчерпаеми. Но за да запази себе си, тя трябва да предприеме нещо. Това, което прави тя, е да стане лош човек. Това е нейният начин да се спаси и когато обръща страната и става лош човек, то се променят тези хора спрямо нея“.

Директорът на театъра посочи, че „посланието е, че злото започва първо да изяжда своя приемник, а след това продължава да прояжда и обкръжението, в което е“. Според нея „основният въпрос е какви трябва да бъдем ние, можем ли да бъдем изцяло добри или може би понякога трябва да бъдем лоши, за да можем все пак да оцелеем.  Колкото повече средата, в която живеем, е подвластна на парите и на материалните неща, толкова по-трудно става за добродетелите и за духовните неща да устоят в такава среда“, каза Светла Тодорова.

Тя подчерта, че именно това прави гениален Бертолт Брехт: „той излиза извън рамките на своето време и извън рамките на политически интереси. И задълбава в посока на общочовешките ценности и тези въпроси, които са минали през вековете, но продължават да съществуват и днес и да са актуални“. Според актрисата „големите автори задават въпроси и когато дойде зрителят и открие този въпрос, който него го вълнува, докато гледа, той достига до своите изводи за живота, за обществото и за човека. За мен са по-важни въпросите, които се задават. А те са свързани с изначалните неща за доброто и злото и как то се преплита в обществото ни, как се преплита в нас самите и това, че няма как да ги изолираш напълно, защото те са взаимно преплетени. И винаги Ин и Ян съществуват“, коментира още Тодорова.

Пиесата „Добрият човек от Сечуан” е сред най-известните творби на Бертолт Брехт и е пример за така наречения епичен театър. В него светът е такъв какъвто е. Но излагайки публиката на широка гама от противоречиви елементи, тя ще стигне до свои собствени заключения. Театърът на Брехт разкрива свят, който може да бъде променен.

Публиката ще се наслади на специално сформирана за представлението група, която ще изпълни на живо песни по стихове на Бертолт Брехт – Брехт Бенд. Музиката е на известния китарист и композитор на група „Остава“ Георги Георгиев.

Сценографията и костюмите са дело на  Радостина Тенева. В главната роля – Шен Те се превъплащава актрисата Ванина Йорданова. Участие ще вземат още Георги Георгиев, Красимир Ненков, Светла Тодорова, Велин Братанов, Георги Ножделов, Борче Манев, Мария Енева, Георги Райчев, Тони Тончева, Жоро Райчев, Илчо Димитров, Цветомир Черкезов, Стефан Борисов, Миленка Сотиров и Симона Жулиянова.

Втора премиерна дата на спектакъла е 24 април.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights