19.06.2024 | 19:36

Людмил Ангелов оглавява журито на четвъртия Национален конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“

Музикална агенция „Кантус Фирмус“ представя четвъртото издание на Националния конкурс за млади изпълнители на класическа музика, което ще се състои тази есен. Основна цел на състезанието е да даде възможност за изява на българските таланти и да популяризира техните достижения чрез реализация на професионални видео и аудио записи, които ще бъдат публикувани в уеб пространството.
Четвъртият Национален конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ ще се проведе в периода октомври – ноември 2024 г. с подкрепата на Министерството на културата и в партньорство с радио Класик А. Конкурсът ще се реализира в два тура и по традиция ще завърши с тържествен заключителен концерт.

Музикалното състезание е насочено към солисти – изпълнители на пиано и струнни инструменти (цигулка, виола, виолончело и контрабас), както и камерни ансамбли, в които може да се включат както струнни, така и духови инструменти. Кандидатите ще се състезават в три възрастови групи, съответно до 13 години, до 17 години и до 25 години. Специфична особеност на събитието е, че първият тур се осъществява чрез видео и аудио записи на кандидатите, които се реализират от професионален екип на „Кантус Фирмус“.  Допуснатите до втори тур участниците се явяват на живо пред журито, като техните изпълнения също се записват и публикуват. 

Предвидени са по три награди във всяка от възрастовите групи, както и специални отличия. Едно от най-привлекателните сред тях е Голямата награда на „Кантус Фирмус“ – солово участие в концерт с професионален оркестър през следващия концертен сезон. Тази година лауреатите на състезанието от Втора възрастова група (13 – 17 години), обучаващи се в гимназиален курс ще имат право да кандидатстват и за специална квота от 6 стипендии, осигурени от Министерството на културата. Заключителният концерт ще се състои на 17 ноември в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София.

Компетентното жури тази година ще бъде оглавявано от именития пианист Людмил Ангелов. Популярен на петте континента той е признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Изнасял е рецитали, камерни и оркестрови концерти със световноизвестни диригенти. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, залите „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Ла скала“ в Милано, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Алте Опер“ във Франкфурт,  „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Цюрихската опера, Операта в Монте Карло, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на  Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. 

Другите членове на журито тази година са:

проф. д-р Илия Чернаев (пиано), пианист и педагог в Клавирна катедра на НМА ”Проф. Панчо Владигеров”, изнасял концерти в България, Полша, Гърция, Италия, Република Южна Африка, Австрия, Испания, Швейцария, Германия и Великобритания; представил редица световни и национални премиери на произведения от Рамо, Прокофиев, Бритън, Шнитке, Лигети, Л. Денев, Ал. Младенов и Б. Танева. Негови ученици и студенти са печелили награди от международни и национални конкурси в България, Франция, Италия, Холандия, Румъния, Тунис, Турция, Португалия, Македония, Гърция, Сърбия, Хърватска, Чехия, Финландия, Великобритания, САЩ, Канада, Сингапур и Хонг Конг. Води майсторски класове по пиано чрез програма „Еразъм” във Виена, Ниш, Лондон, Валета и др.

Мила Георгиева (цигулка) започва сценичната си кариера още в детска възраст. Учила е при големите цигулкови педагози Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в „Джулиард Скул” в Ню Йорк, и Ифра Нийман в „Гилдхол Скул” – Лондон. От сезон 2002/2003 тя е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, който през 2016 година е обединен с оркестъра на Фрайбург и преименуван на Симфоничен оркестър на Югозападното германско радио (SWR). Била е солистка на Гевандхаус оркестър – Лайпциг под диригентството на Курт Мазур и Херберт Бломщед, Бамбергски симфоничен оркестър с диригент Жорж Претр, Тонхале оркестър под диригентството на Ричард Хикокс, Цюрихския камерен оркестър, оркестрите на Белгийското радио, на Нидерландското радио и телевизия, Камерния оркестър „Ференц Лист” в Будапеща, Симфоничния оркестър RIAS и др. 

Проф. д-р Огнян Константинов (виола), възпитаник на НМУ „Любомир Пипков”, София и НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Работил е в Симфоничния оркестър на БНР и свири в известния квартет „Димов” от 2005 до 2016 г. През 2013 г. защитава докторска степен по музикознание в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, в която понастоящем е професор. Член е на камерния ансамбъл „Софийски солисти”. Като солист и камерен изпълнител е участвал многократно във фестивалите „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни”, „Аполония”, „Пианиссимо”, „Фестивал на камерната музика”, Пловдив, както и в значими чуждестранни фестивали: „Пражка пролет”, „Моцартови дни”- Байройт, „Europalia”, „Europamusicale” и др. Изнася майсторски класове по виола и участва като жури на престижни музикални конкурси.

Доц. д-р Атанас Кръстев (виолончело), един от най-изявените български виолончелисти. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“, след което специализира при проф. Наталия Шаховская в Музикалния колеж „Кралица София“ в Мадрид (Escuela Superior de Música Reina Sofía). Защитава докторат през 2016 г. и преподава виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. Има многобройни концертни записи за БНТ, Нова, Белградската национална телевизия, Бразилската TV „Globo”, студийни и документални записи в БНР. Атанас Кръстев е директор на виолончеловия фестивал и академия „Cellissimo”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights