20.06.2024 | 21:24

МАВЗОЛЕЯТ В „ЛОЗЕНЕЦ“ ОТВОРИ ВРАТИ ЗА ПОСЕТИТЕЛИ

Снимка: РИМ - София

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-СОФИЯ отвори за посетители най-новия си обект – късноантичния мавзолей в кв. „Лозенец“. Археологическият парк се намира на ул. „Димитър Хаджикоцев“ 108-112. Откриването се проведе на 19 октомври и бе отбелязано с постерна изложба, показваща историята на мавзолея, съобщават от културната институция.

Освен съхранените и достъпни за посещение археологически структури, обектът включва

Инфо точка“ – пункт, където посетителите могат да намерят информация за Музея и всичките му обекти, предлагат се и различни информационни материали;
Детски кът – специално обособено помещение, където децата, посещаващи обекта, могат да направят своя рисунка;
Детска площадка;
Паркови алеи и места за отдих;
Паркинг за посетителите;

Завършеният вече проект по реставрация, консервация, експониране и социализация започна със спасително археологическо проучване на терена. В резултат на него са разкрити късноантичният мавзолей (саркофазите са ограбени още през Античността), пещ за строителна керамика, ями и съоръжения от късножелязната епоха. Открити са гробове, синхронни на мавзолея и структури от Средновековието. Има останки от 8 индивида – 6 възрастни и 2 деца, над 160 монети и златен коланен накрайник. Най-ценният предмет е експониран в Регионален исторически музей – София / Regional History Museum – Sofia. Това е ваза тип „Диатрета“ (vas diatretum) от втората половина на ІV в. Предполага се, че става въпрос за крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин. Вероятно в мавзолея са погребани той и членовете на неговата фамилия.

Семейният мавзолей, в близост до Южния парк, вероятно е издигнат през втората четвърт на ІV в. и е просъществувал до третата четвърт на V в.

Обектът е факт благодарение на първите сондажни проучвания на мавзолея под ръководството на Иван Велков през 1954 г. Ново цялостно археологическо проучване от екип на Музея за история на София е реализирано през 2001 г.

Консервацията, реставрацията, експонирането и социализацията на късноантичния мавзолей в кв. „Лозенец“ (ул. „Димитър Хаджикоцев“ 108-112) са част от проекта „Повишаване на туристическата атрактивност на София и Ниш“, частично финансиран по Договор за финансова субсидия в рамките на програма за ТГС Интеррег – ИПП България – Сърбия. Партньори са Столична община, Сдружение „Институт за прогрес и сътрудничество в региона на Западните балкани – Ниш“ и Сдружение „Любов и светлина“ – Монтана.

Обектът работи ежедневно със свободен вход. Отворен е за посещение както следва:
Зимно работно време (ноември – април) 10:00 – 17:00 ч.
Лятно работно време (май – октомври) 10:00 – 19:00 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights