19.06.2024 | 1:46

Маите са познавали и прилагали пазарната икономика, твърди изследване 

Сн. pixabay.com

Преди повече от 500 години на територията на днешна Гватемала маите са търгували при много по-слаб контрол от властите, отколкото археолозите са смятали досега, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Изследване на учени от университета на щата Вашингтон, САЩ, върху латиноамериканската античност сочи, че управляващият елит тогава не се е намесвал в добива и търговията с обсидиан извън зоната на централизирания контрол. В районите с източници на обсидиан, използван за производството на оръжия и оръдия на труда, добивът и търговията с него се управлявала от местното население. С течение на времето добивът на естественото стъкло от вулканична лава и наличието на занаятчии за обработката му води до създаване на система, която по много начини напомня на съвременната пазарна икономика.

„Учените допускат, че търговията с обсидиан е била контролирана от управниците на маите, но нашето изследване показа, че това не е било така, поне не в този регион“, каза Рейчъл Хоровиц, ръководител на изследването и преподавател по антропология в университета на щата Вашингтон. „Изглежда хората са разполагали с достатъчно икономическа свобода, като включително са имали възможност да купуват и продават занаятчийски стоки на места, наподобяващи съвременните супермаркети“, каза тя.

Хоровиц и екипът й са извършили геохимичен и технологичен анализ на артефакти от обсидиан от 50 обекта около древната столица на народа Киче, за да определят произхода на суровината и техниките за обработката й. Резултатите сочат, че управниците на народ киче са контролирали търговията само в районите около столицата, но не и извън тях, дори в завзети от тях територии. 

„Отдавна съществува убеждението, че хората в миналото не са имали пазарна икономика, което е малко странно, ако се замислиш.  Защо тези хора в миналото да не са имали пазарно стопанство? Колкото повече се вглеждаме, толкова повече осъзнаваме, че има множество различни начини, по които животът на хората в миналото прилича на съвременния“, каза Хоровиц.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights