30.05.2024 | 19:50

Малка се оказа зала „Нели Божкова“ за великолепния концерт на хор „Добруджански звуци“ и солисти

Снимка: А. Радилов, "Подиум"

Със солови и дуетни изпълнения на солистите на хор „Добруджански звуци“ Галина Великова, Атанас Атанасов, Даниела Рабчева, Паско Ташев, Радослав Радев започна концерта „Френска музика“.

Преди това по повод 60 години житейски път и 35 години творческа дейност на диригента на хора Елвира Пастърмаджиева зам. кметът на Община Добрич д-р Емилия Баева връчи статуетка за музикалният принос на маестрата. Елвира Пастърмаджиева получи и отличието „Кристално огърлие“ от СБМТД, лично от Д-р Росица Бояджиева–Вълева,първи зам. председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

С този концерт Елвира Пастърмаджиева отбеляза и личният празник – своите 60 години житейски път и 35 години творческа дейност. Самата тя скромно се представя: „Родена съм в Ямбол, но съм наполовина добричлийка, защото моята майка е от този град. Завърших Българската държавна консерватория в София в специалността „Хорово дирижиране“ в класа на проф. Лилия Гюлева. Дойдох в Добрич през 1987 г. В началото съм работила в Детския хор и хор „Добруджански звуци“, бях и преподавател в СОУ „Св. Климент Охридски“, където основах девически хор. През 1994 г. създадох камерния хор „Добрич“, с който доста пътувахме в страната и чужбина и имаме много награди. През 2004 г. започнах отново работа като диригент в хор „Добруджански звуци“ по покана на Маестро Захари Медникаров.“ През годините, в които тя е негов диригент, хорът се развива възходящо, въпреки липсата на млади любители на хоровото пеене, въпреки житейските трудности. През юни 2021 г. хорът чества 120 години от създаването си, същата година получи и почетна Грамота за принос в развитието на културата в Добрич по повод 1 ноември – Ден на народните будители. Всеки изнесен концерт е пред препълнена зала и всеки техен концерт е празник на музиката. Тази година е знакова за Елвира Пастърмаджиева – освен неизменната любов на публиката и хористите, тя получи и индивидуалната годишна награда „Добрич“ за 2022 г. , с което смело можем да я наречем „съвременен будител“.
Концерт „Френска музика“
На рояла бе Радостина Гроздева–Кръстева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights