10.12.2023 | 6:22

Маргарита Недева: Кодът на доброто е заключен във всеки от нас

Снимки: Ангел Радилов, "Подиум"

В Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич тази вечер бе представена книгата на Маргарита Недева „Кодът на Доброто“.

Това е нейната първа прозаична книга. Роман за отхвърленото и забулено в мистика богомилско учение, с което авторката ни накара да се потопим в епохата на Средновековието и да претърсим историческата си памет за отдавна забравени и скрити учения, които са се появили на нашите земи.

„Преплитам събития и малкото исторически факти, които се знаят, търся в съвремието зареждащи и магични места и архитектурни паметници на културата. Включвам непознати притчи за българското“,сподели Недева.
И допълва, че кодът на доброто е заключен във всеки от нас и именно това е авторовото послание.
„Светът на всепобеждаващото добро е в нас и около нас. Остава да го припознаем, да го споделим и предадем. Надявам се всеки читател да се докосне до света на доброто.“,казва развълнувано авторката.

„Първата прозаична книга на Маргарита Недева привлича читателския интерес с приповдигнатия стил и романтична интерпретация на българската история, стъпила обаче върху достатъчно задълбочени научни търсения. Внушението на текста произтича от паралела на двата събитийни потока – средновековен и съвременен – олицетворени от два типа носители на познанието за доброто и за неговия код.
Прочетете тази шеметна книга. Отдайте ѝ част от времето си и тя ще ви възнагради с топлотата на историческия сказ и с трепета на съвременната чувствителност“, пише в своето послание към читателите писателката Неда Антонова.

Коректор на книгата „Кодът на Доброто“ е Жанет Желязкова, художник на корицата е художникът Деян Йорданов, а илюстратор е Дияна Пенева – дъщеря на Маргарита Недева.

За авторката

Родена в град Попово, Зодия Везни.
Библиотекар в Градска читалищна библиотека при Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1882”– Попово.
Ръководител на Литературен кръжок „Клуб на твореца” към библиотеката, обединяващ авторите от Община Попово. Съставител и редактор на ЛИТЕРАТУРЕН АЛМАНАХ: ПОПОВО.
Автор на стихосбирката „Кралица: Любовна лирика”, 1997; „Кралица: Лирика”, 2020 (преработено и допълн. изд.). През 2021 год. печели Втора награда в Регионален поетичен конкурс „Хоризонти на любовта”.
През юни 2023 година издава романа „Кодът на Доброто”, реализиран от издателство Коала прес – Пловдив, книга, която пътува вече към своите читатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights