13.06.2024 | 22:39

Маргарита Недева представя книгата си „Кодът на Доброто“ в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен на 5 юни

Маргарита Недева представя в Шумен днес, 5 юни, в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ дебютната си прозаична книга „Кодът на Доброто”, съобщава БТА.

Книгата е роман за отхвърленото и забулено в мистика богомилско учение, хвърлящ светлина върху духовния живот на Средновековна България, съобщиха от библиотеката. Сюжетът се развива в паралелни светове и различни епохи, като времето на Средновековието се преплита с нашето съвремие, добави авторката на книгата. Голяма част от действието в книгата се води в замък във Франция, уточни тя.

Маргарита Недева е библиотекар в Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1882” в Попово и ръководител на Литературен кръжок „Клуб на твореца”, обединяващ авторите от общината. Тя е автор на стихосбирките „Кралица: Любовна лирика”, „Лирика” и „Кралица: Лирика”. Публикува на страниците на няколко литературни антологии, в страница й за лично творчество „Кралица”, както и в централните и местните медии. Маргарита Недева е съставител и редактор на „Литературен алманах: Попово”. През 2021 г. печели Втора награда в Регионалния поетичен конкурс „Хоризонти на любовта“, допълниха от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Маргарита Недева съобщи за БТА, че три години е правила проучване като библиотекар, преди да завърши книгата по темата за богомилското движение. Пиша от дете, но това ми беше първият текст в проза, добави тя. Темата за богомилството е много богата, изтерзана и едновременно премълчана, подчерта Недева. Тя заяви, че своеобразен духовен учител ѝ е била живеещата в Търговище авторка на съвременна литература Неда Антонова, която е била и първият читател и рецензент на „Кодът на Доброто“. Книгата в Шумен ще бъде представена пред публика от редактора на изданието Кръстинка Йорданова, допълни Маргарита Недева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights