27.02.2024 | 1:53

Маргарита Стойкова, която впечатлява с дебюта си в „Диада“ (трейлър)

Снимка: Светослав Стоянов

Филмът на Яна Титова получи четири награди на 41-вата „Златна роза“, една от тях отличи именно играта на 19-годишната актриса

„Този филм разкрива една истина, която много хора ги е страх да кажат. Особено за това, което се случва в училище с децата, взаимоотношенията между тях и учителите“, казва Маргарита Стойкова за новия филм на Яна Титова.

Още с първата ѝ поява в кадър разбираш, че ще станеш свидетел на игра, която ще те извади от кожата ти само за да те върне обратно в нея и да те накара да не вярваш какво точно ти се е случило. Пътуване в света на емоциите е играта на Маргарита Стойкова. Разплаква те, разсмива те, натъжава те, съчувстваш ѝ, разбираш я, ядосваш ѝ се, вълнува те.

Когато град Варна ѝ връчи специалната си награда на 41-вата „Златна роза“, не сбърка като каза, че ѝ я присъжда заради „незабравимата ѝ дебютна роля, изпълнена с енергия и страст“. Ролята ѝ на Дида в „Диада“. 16-годишно момиче, с което зрителят съпреживява динамичния живот на тийнейджърите. Тийнейджърите, на които им липсва внимание и грижа от страна на родителите, отношение и вяра от страна на учителите, топлина и разбиране от страна на приятелите, възможности за развитие от страна на средата.

„Трябваше да вляза вътре в живота на едно друго момиче, което има абсолютно различен живот от този, който водя аз. Цялата подготовка беше около четири месеца за това да се превърна в друг човек. В момента, в който стъпихме на снимачната площадка, аз не съм имала ден или момент, в който да се разколебая дали това е правилно, или грешно, защото просто живях нейния живот и нейния ден, тъй като филмът се развива в 17 часа“, обясни в „Кино с думи“ Маргарита Стойкова.

Дида живее в малък град и мечтае да замине при майка си в Щатите, и то като разчита на таланта си да я отведе там. Тя рисува и бяга в рисунките си от реалността, която е толкова сурова на екрана, колкото е и в живота. С този филм режисьорката на „Доза щастие“ за втори път оставя зрителите в безтегловност. Могат да го потвърдят тези, които гледаха филма ѝ на фестивала на българския игрален филм във Варна.

С ексклузивната си прожекция „Диада“ дотолкова впечатли зрителите, критиката и журито на „Златна роза“, че създаде прецедент – за първи път в историята на фестивала голямата награда за най-добър пълнометражен филм се присъди не на един, а на два филма: „Уроците на Блага“ и „Диада“. Яна Титова взе и наградата за режисура, а филмовата история получи и отличието на критиката.

Както обаче самата режисьорка, а и сценаристка на филма казва: след девет години той е готов чак сега, защото е чакал главните си актриси да пораснат. Петра Църноречка, която играе най-добрата приятелка на Дида – Ива, и самата Маргарита Стойкова, която е истинската фурия в този разказ за вътрешния свят на едно момиче, което живее в действителност, подвластна на външното.

„Беше доста интересен процес, никога не бях работила по този начин, но пък за дебютна роля ми се искаше нещо такова. Точно това си мечтаех да бъде, просто Яна е наистина уникална“, допълва актрисата. Според нея именно Яна Титова е това, от което българското кино се нуждае, а „Диада“ е филм, който всички трябва да гледат – и тийнейджъри, и родители, и учители.

И още:

• Как е протекла подготовката на Маргарита Стойкова за ролята ѝ на Дида и защо се налага да премине през различни лишения, за да усети какво означава да нямаш нищо, а да искаш да постигнеш всичко?

• Кое прави Яна Титова толкова добър режисьор и изкусен манипулатор на снимачната площадка, който знае как да извади най-доброто от актьорите, с които работи?

• Защо „Диада“ е филм, по-голям от всички замесени в него?

• Как се създава истинност на екрана, от която така да те заболи, че да искаш да я промениш?

• Кога обществото ще чуе какво имат да му кажат подрастващите и защо е важно да ги видим, преди да започнем да ги „четем“?

• Знаем ли какво се случва в училищата и до какво води създаването на прослойки и насилствено разделение сред тийнейджърите?

• Какъв е животът на хората в малките населени места у нас и защо забравяме да се обърнем към тях?

• Защо е важно да окриляваме таланта, а не да му създаваме изкуствен път за развитие?

• Кога сме отговорни за болките на другите и кога актьорите, които пресъздават хора с истински проблеми, могат да бъдат посланици на промяната?

• Защо изкуството трябва да ни оставя без дъх и каква е ролята на киното днес?

От 10 ноември филмът на Яна Титова тръгва по кината. Фестивалният му живот обаче тепърва започва, защото „Диада“ е селектиран на един от водещите кинофестивали в света от „А“ клас – този във Варшава.

Във филма участват още Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Жаклин Дочева, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Ирмена Чичикова, Стоян Дойчев и др. Той е заснет в Ямбол от оператора Мартин Балкански и е продукция на Portokal и No Blink.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights