20.05.2024 | 6:06

Мария Цветкова-Маджарова, Андрея Мирчев и Валери Турманов с матине в Бургаската опера, тази събота

На 20 април от 11 часа във фоайето на Операта е последният концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ , под клавирния съпровод на Дария Кръстева и Сергей Султанов

Последната, осма, концертна проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои в събота, 20 април, от 11 часа във фоайето на бургаския културен институт, което вече се затвърди като предпочитано място за камерни музикални прояви. В поредното събитие от камерната поредицата на Бургаската опера, чието начало бе поставено през м. октомври 2023 г., солисти ще са: сопраното Мария Цветкова-Маджарова, тенорът Андрея Мирчев и баритонът Валери Турманов, на рояла ще бъдат Дария Кръстева и Сергей Султанов. В концерта ще вземе участие и Наталия Султанова, цигулка.

Солистката на Бургаската опера Мария Цветкова-Маджарова бе неотразима в ролята на Франциска Каняри в оператата от Йохан Щраус-син „Виенска кръв“ – през м. март т. год., през м. февруари бе емоционален вихър, разпръскващ очарование, с интелигентно чувство за хумор в друга известна оперета от Щраус-син – „Прилепът“, през изминалата 2023 г. тя пя и в още едно Щраусово заглавие – „Цигански барон“, в ролята на Арсена, както на сцената на Летния театър, така и в залата на Операта. Мария Цветкова-Маджарова бе запомняща се и като Микаела в операта от Жорж Биез „Кармен“ – на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ, в последната вечер от грандиозния фестивал „Опера на светилището“ 2023, и на сцената на Бургаската опера – през м. ноември, в операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди – на сцената на Летния театър и на откриването на фестивала „Сцена на вековете“ в гр. Велико Търново, в ролята на Джилда – във Вердиевия шедьовър „Риголето“, както и в други оперни заглавия и камерни прояви на Бургаската опера.

Очарователното сопрано ще участва и във Великденския концерт на Държавна опера – Бургас, под палката на доайена в българското културно пространство – маестро Йордан Дафов – на 2 май от 19 часа в залата на Операта, заедно с Йоана Кадийска, Яни Николов и Костадин Мечков. Мария Цветкова-Маджарова е пяла и с двамата си колеги в редица камерни концерти: Оперна гала със Славил Димитров, „О, sole mio” – с Андрей Мирчев, вокален концерт, посветен на 150-годишнината от рождението на Рахманинов, „Вечер на френската музика“, „Цветя за Цветница“ и др.

Ето какво разказва сопраното – увлекателно и с нескрито пристрастие, емоционална и философска обосновка, както и с афинитет към камерния жанр и подбраните от нея произведения, които ще изпълни в събота:

„Хюга. Икигай. Саудаде. Дуенде. Четири различни думи, които имат магично значение. В този забързан, шумен и дигитализиран свят ми се иска да се вгледаме в себе си и да чуем тишината. Хюга е датска дума и означава „изкуството да създаваш уют и това да те прави щастлив“.  Икигай японска дума съставена от две Ики-живот, Гай-ценност. Според японската култура, всеки носи своя икигай, но може да достигне до него, ако работи за вътрешния си баланс и развие уменията си, като творец. Радостта от събуждането и усмивката, с която го правиш. Саудаде – португалска дума,  която събира в себе си всички състояния, срещи и емоции, които са ни развълнували , събуждат сетивата ни и ни карат да се чувстваме живи! Дуенде – испанска дума, която  означава  „да имаш душа“, онази искрица, която носят  някои личности и ги прави Творци.

Може би е странно, но аз ще се опитам да облека тези магични думи в музиката на композитори, които не са от Дания, Испания, Португалия и Япония. Ще се опитам да Ви покажа, че може да се почувствате Хюга, когато слушате Рейналдо Ханн. Или да сме заедно в едно ,,Саудаде“ чрез Римски-Корсаков, Рахманинов, Чайковски. ,,Икигай“ – с Рихард Щраус и ,,Дуенде“ –  с Флоров и Дворжак. 

Очаквам концерта с нетърпение. Ще имам удоволствието да деля сцена с Андрея, Валери, Сергей и Наталия.“

На концерта в събота ще се представи най-младият солист на Бургаската опера – Андрея Мирчев. Преди дни, освен в оперната гала „Вива Пучини“, тенорът се представи блестящо в ролята на Алфред Жермон в операта „Травиата“ от Джузепе Верди, в сценично партньорство с Вера Гиргинова /гост/ и Александър Крунев. Андрея направи и своя успешен дебют в сложната – и вокално, и психологически, роля на Пинкертон в операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини – на турнето в Шумен и Разград през м. февруари т. год. През изминалата 2023 г. младият тенор имаше своя забележителен дебют и в ролята на Граф Алмавива в „Севилският бръснар“ от Росини – през м. август на сцената на Летния театър в Бургас. Андрея Мирчев участва и в Оперната гала под палката на Славил Димитров, в тържествения концерт по случай 60-годишнината на Александър Крунев, под палката на Деян Павлов, във Великденския концерт, под палката на Йордан Дафов, както и участия в редица камерни концертни прояви. 

Баритонът Валери Турманов е добре познат на бургаската публика – със своите майсторски превъплъщения в редица оперни роли: Ескамилио в „Кармен“ от Бизе, Дон Жуан в едноименната опера от В. А. Моцарт, Силвио в „Палячи“ от Леонкавало и др., с участията си в кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф, „Бал с маски“ от Верди“, както и с редица оперни гали и камерни концерти. През настоящия творчески сезон, той се представи в образа на Шарплес в Пучиниевия шедьовър „Мадам Бътерфлай“ пред многобройна публика в Бургас, Разград и Шумен.

Преди броени дни, на 5 април, в залата на Бургаската опера, Мария Цветкова-Маджарова, Андрея Мирчев и Валери Турманов участваха в мащабна оперна гала „Вива Пучини“, посветена на  165-годишнината от рождението и 100-годишнината от земната кончина на Джакомо Пучини, под палката на маестро Димитър Косев. 

На рояла в събота застават: Дария Кръстева, която е корепетитор в Бургаската опера с редица солистични изяви, и младият пианист от Сергей Султанов, който отскоро е корепетитор в Бургаската опера, като концертът ще бъде първата му сценична изява. Интересно допълнение към програмата за глас и пиано ще бъде и нежният цигулков тембър, в изпълнение на Наталия Султанова, съпруга на пианиста и член на оркестровия състав на Бургаската опера. 

В програмата на концерта в събота ще прозвучат по-малко известни и по-популярни вокални творби, арии и дуети от световната музикална литература. 

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ и в мрежата на Grabo – https://grabo.bg/burgas/vokalen-kontzert-05t7f

За солистите:

Мария Цветкова-Маджарова, сопран:

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предавантео за класическа музика „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР. 

Андрея Мирчев, тенор:

Андрея Мирчев е роден през 1999 г.  в  Пловдив, в семейство на дългогодишни артисти в Държавна опера – Пловдив. Средното си образование е завършил в  ПГМТ  „Проф. Цветан  Лазаров” в гр. Пловдив. Негов вокален педагог е баритонът с международна известност  Петър  Данаилов – директор  на  Sofia  Opera  Performing  Seminars и директор  на Младежки  оперен  театър.  През  ноември  2018  година  Андрея Мирчев е победител в престижния международен певчески конкурс “Балканска романсиада“ и е носител на специалната награда“ Гран при“ на конкурса. През декември същата година участва във финалите на интернационалния  конкурс ‘’Романсиада” в  Москва. През 2018 г. и 2020 г. е активен  участник  в  международните Sofia Opera Performing Seminars, чиито Гала концерти се изпълняват в престижни концертни зали и оперни театри в България. От октомври 2019 г. Андрея Мирчев  е редовен  студент по класическо пеене в  НМA „Проф.Панчо  Владигеров’’ – София, в  класа  на доц. Елица Нешевска. Има активна  концертна  дейност  в  София, Варна, Пловдив. През есента на 2019 г.   е ангажиран в професионална оперна трупа и участва като солист в редица изяви на трупата в десетки културни центрове в Германия, някои от които:  Kevelaer Konzerthaus,  Schwetzingen Theater, Испания  Auditorio Nacional de Música Madrid Palacio de la Opera Coruña, Palacio de Congresos y Exposiciones de Galicia Auditorio de Zaragoza PUENTE KURSAAL – Kursaal, San Sebastian  Coliseu dos Recreios Лисабон и др. В България Андея Мирчев развива активна концертна дейност в София, Пловдив, Сливен, Варна и др.

 Оперният му репертоар включва целите партии на: Алфредо от „Травиата“ – Джузепе Верди, Неморино от „Любовен еликсир“ – Гаетано Доницети,Родолфо от „Бохеми“ – Джакомо Пучини, Lo sposo deluso -Дон Аздрубале -В. А. Моцарт Vestas Feuer -Мало -Лудвиг ван Бетовен,  Граф Алмавива – „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини. В камерния и кантатно-ораториалния жанр изпълнява с успех произведения на Росини, Шуберт, Чайковски, Рахманинов, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, италиански канцонети. Андрея Мирчев има записи за Българска  национална телевизия.  От 2022 г. е солист на Държавна опера – Бургас.

Валери Турманов – баритон:

След като завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, продължава образованието си със специализация по класическо пеене и актьорско майсторство в “Accademia Teatro alla Scala” в Италия. Дебютът му е именно в “Teatro alla Scala“ в Милано като Мартино в “L’occasione fa il ladro” на Росини. Следва ролята на Холи в „L’taliana il Algeri“, отново от Росини. Участва във фестивалите в градовете Комо и Мартина Франка, Италия, гастролира в „Teatro dell’Opera“, Рим, и „Theater Erfurt“ в Ерфурт, Германия, а с “Teatro alla Scala” посещава Токио, Япония. Валери Турманов е носител на Първа награда на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „Magic“ и Втора награда на ХХ-ти Национален конкурс за певци и инструменталисти – Провадия. Печели стипендия „Галерия на младите български таланти“ през 2008 г.. Специализира в майсторските класове на Мирела Френи, Лучиана Сера, Ренато Брузон и Луиджи Алва в Милано, Италия, както и в третия академичен майсторски клас на Анна Томова-Синтова в София.

Дария Кръстева – пиано 

Дария Кръстева е родена през 1995 г. в гр. Поморие. Започва да свири на пиано от 7-годишна в музикалната школа към читалище „Светлина“ – Поморие с преподавател Елена Илиева. Продължава своето обучение в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ — гр. Бургас. Нейни преподаватели са Ирина Иванова, Ваня Пенева и Юлия Ненова. Завършва пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София като ученичка на проф. Йовчо Крушев и проф. Димо Димов. През 2018-2019 г. учи в класа на проф. Джорджиа Алессандра Брустиа в консерватория „Клаудио Монтеверди”, Болцано, Италия. Получава многобройни отличия от различни форуми:

XIX Национален конкурс „Върбан Върбанов” – Трета награда

XX Национален конкурс „Върбан Върбанов” – Втора награда

Международен фестивал „Слънце, радост, красота” – Трето място (2011 г.)

Международен конкурс на изкуствата „Радост на брега” – Първо място (2011 г.)

I Международен конкурс за пианисти „Скрябин –  Рахманинов” – III награда и бронзов медал

Академичен конкурс „Прокофиев – Ненов“ –  III награда

Наградена от община Поморие за активно участие в културния живот на града (2012 г.) Наградена е два пъти от Община Бургас за постигнати високи резултати в областта на музиката (2011 г, 2013 г.). Активен участник в „Свободна сцена на младия изпълнител”.

Участвала в майсторски класове на проф. Марина Капацинская, проф. Д-р Атанас Куртев, проф. Иван Дончев, проф. Маргарита Кръстева, проф. Джорджия Алесандра Брустиа, проф. Стефано Боцоло, проф. Кристиано Бурато, проф. Дениз Арман Джелънби, проф. Луиджи Мариани, проф. Питър Тюит, проф. Мартино Тиримо, проф. Боян Воденичаров, проф. Томислав Байнов и др.

Корепетитор на Дамски хор Анхиало (гр. Поморие) от 2012 г. до 2014 г.

От 2012 г. активно изнася солови рецитали и е участник в различни тематични вечер. Участник е в „Бургас — най-добрият град за живеене“ със самостоятелен рецитал. Участвала е в различни музикални събития като: „ОБИЧАМ БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА“ в концертен комплекс „България“ , Заключителен концерт на Шопеновото общество в Полски институт и др.

Има участия като солист на камерен оркестър „Орфей“ гр. Перник (диригент Райчо Христов), на Студентски камерен оркестър към НМА “Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София и на Академичен Струнен Оркестър към НМА “Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София. През 2019 г. участва в три рецитала в Швейцария във Великденското турне Montcherand-Geneva-Fribourg През 2019 г. – участник в пиано седмицата Лондон-Бозен (майсторски класове, семинари и концерти) През октомври 2019 г. започва работа като корепетитор в Държавна опера — Бургас. Участва в редица концертни прояви на Бургаската опера – като солист и корепетитор.

Сергей Султанов – пиано:

Роден е през 1976 г. в Ташкент в семейството на музикантите Файзулхак Султанов и Наталия Погорелова. Учи в републиканското средно специално музикално училище-интернат на името на Успенски, на същото място, където учи брат му Алексей Султанов. Започва в класа на Александър Щуко и продължава образованието си в класа на Наталия Васенкина. През 1986 г. цялото семейство се премества в Москва. В Москва учи в класа на Виктор Афанасиев, а след това в класа на Любов Варсобина. След като завършва училище, той постъпва в училището „Гнесин“ при Ирина Наумова. След това постъпва в Академията Маймонид при професор Наум Щаркман. Прекарва стаж като асистент в класа на Алексей Сканави.

След завършване на асистентския си стаж, той се фокусира основно върху преподавателската работа и камерното изпълнение. През 2017 г. получава магистърска степен по педагогика. Свирил е в Япония, Полша, Киргизстан.

Правил е майсторски класове в Москва, Саратов, Пловдив, Истанбул, Бишкек, Краков. Бил е член на жури на международни конкурси. От няколко месеца работи като корепетитор в Държавна опера – Бургас. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights