19.06.2024 | 0:17

Мартенският брой на списание „ЛИК“ е посветен на музикалната фамилия Казасян

Музикалната фамилия Казасян е темата на мартенския брой на списание „ЛИК“. 

Изданието на Българската телеграфна агенция представя снимки и материали от своя архив, свързани с Вили и Хилда Казасян. В бюлетините и емисиите на БТА се съхраняват новини за творческия път и на двамата през годините. В някои от съобщенията от средата на ХХ век Вили Казасян не е споменат поименно, но в тези новини са посо­чени оркестри и състави, свързани с неговата музикална кариера – например бенда на Държавния сатири­чен театър (на който Вили е един от основателите през 1957 г.) или Естрадният симфоничен оркестър на Комитета за телеви­зия и радио (известен днес като Биг бенд на БНР), където той е пианист, втори диригент и диригент в продължение на повече от три десетилетия (1960 – 1998). 

Определян понякога като „една от иконите в българския джаз“, маестро Вили Казасян има свое достойно продължение в лицето на дъщеря си Хилда. Кариерата на джаз изпълнителката и нейно­то развитие през годините също оставя следа в емисиите на БТА.

„Вкусът на живота зависи от начина, по който ти гледаш на живота. Вкусът на живота може да бъде много сладък, вълнуващ и провокиращ, но всичко зависи от това какво ти залагаш в него“, казва Хилда Казасян в специално интервю за списание „ЛИК“. Пред изданието тя разказва за наследството, което върви редом с фамилията й, която е една от най-разпознаваемите в българската музика. Споделя каква е била ролята на баща й при формирането на нейния музикален вкус и какви са спомените, които пази от живота си с него. Певицата разкрива какво е отношението й днес към ударните инструменти, колко е важен уютът при създаването на ресторантите й, както и какво влияние оказват телевизионните формати за разпознаваемостта на изпълнителите днес. Джаз дамата коментира развитието на спектакъла „Светът на киното в музика“, с който прави турне из страната през 2022 година, говори за предстоящата нова програма и новия албум, който подготвя с екипа си. 

„Ние сме едни щастливци, защото правим това, което обичаме да правим. А това наистина е късмет – да работиш това, което обичаш най-много – музиката“, казва Хилда Казасян.

На страниците на списанието „оживяват“ и думи на самия Вили Казасян. Това се случва благодарение на звуков файл, предоставен на ЛИК от архивния фонд на Българското национално радио със запис на предаването „Спонтанно“ от 22 януари 2003 година, когато гост е именитият музикант. Повод во­дещият да го покани е 68-ият рожден ден на БНР. 

В разговора за „Спонтанно“ Вили Казасян си припомня подроб­ности за създаването и дейността на Биг бенда на БНР, както и за работата си в други оркестри преди това. Коментира „мисионер­ската роля“ на Биг бенда и споделя, че огромна част от музиката, която залива страната, е непрофесионална. Той определя култу­рата като „най-голямото богатство“, на което не трябва да се посяга, а напротив – да се помага.

В изданието на БТА са включени още текстове на Добромир Славчев, който е автор на книгата „Да обичаш Вили Казасян“, както и на музиканта Недко Трошанов.  

На страниците на ЛИК са поместени и интервюта с Христо Йоцов, Богдана Карадочева и Васил Петров. Музикантите споделят впечатленията, спомените и емоциите си от познанството и общата си работа както с Вили, така и с Хилда Казасян. 

Списание „ЛИК“ може да бъде купено в пунктовете за вестници и списания в страната. То може да бъде намерено и в сградата на БТА (София, бул. „Цариградско шосе“ №49) на гише „Информация“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights