15.07.2024 | 8:12

Международен пленер по скулптура и живопис събра творци от четири държави в местността Ксилифор край Велико Търново

Снимка: Кореспондент на БТА във Велико Търново Марина Петрова (архив)

Втори международен арт пленер по скулптура и живопис събра творци от четири държави в местността Ксилифор край Велико Търново. Организатори са Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий”, Туристическото дружество “Трапезица – 1902” и Община Велико Търново.

В пленера тази година участват общо 15 души – осев в секция скулптура и седем в живопис, каза за БТА преподавателят във Великотърновския университет и ръководител на втората секция Пламен Кондов. Симпозиумът се организира за 14-а поредна година, като първите 12 издания са само с българско участие, а следващите – и с международно. В настоящото има участници от Тракийския университет в турския град Одрин, от Националния университет по изкуствата в Букурещ и от факултета по изобразително изкуство на Университета в сръбския град Ниш. От България участниците са двама студенти от Националната художествена академия в София и шестима от Великотърновския университет, от който са и двамата преподаватели ръководещи секциите.

Своите скулптури под ръководството на доц. Георги Минчев ще изваят Милена Младенова, Николай Маринов, Семих Алиев, Радосвет Христов, Никола Михов, Каталин Унгуреану и Гюнеш Йълмаз. В областта на живописта ще творят Надежда Златкова, Елеонора Галинова, Силвия Иванова, Дуня Бранкович, Йована Петрович и Шейда Канполат, с ръководител Пламен Кондов.

Пленерът ще продължи две седмици, като неговата тема е “Вдъхновение на Ксилифор”. Той ще приключи на 7 юли, а ден преди това се планира да бъдат представени творбите на участниците.

Скулптoрите ще работят на открито, тъй като техните творби ще останат изложени навън, а на живописците е предоставено място в музея на туристическото дружество, който се намира в учебния център “Момина крепост” в хотела. Ако желаят, те също могат да рисуват под открито небе. Накрая техните произведения ще станат част от колекцията в хотела, където са и тези на участниците в предишния пленер. Предвижда се творбите им на по-късен етап да бъдат изложени в бъдещия Център за изкуства и заняти в местността, който предстои да бъде открит, обясни Кондов. Предполага се, че живописците ще направят по минимум три творби, а скулпторите – по една, защото техните произведения са по-мащабни и изискват повече време, допълни той.

Арт пленерът е включен в календара на културните събития на старата столица и се финансира по програма “Култура” на Община Велико Търново.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights