24.04.2024 | 14:40

Международният литературен фестивал в Прага ще отбележи 100-годишнината от смъртта на писателя Франц Кафка

Снимка: pixabay

Международният литературен фестивал в Прага ще отбележи 100-годишнината от смъртта на писателя Франц Кафка, съобщи „Ческе новини“/ЧТК. 

Фестивалът ще се проведе от 23 до 26 май в индустриалния дворец в Прага и ще бъде посветен на немскоезичната литература. Освен представяне на литературата на Германия, Австрия и Швейцария ще има и програма, подкрепяща четенето при децата. Секцията „Литературата като глас на свободата“ пък ще даде пространство на тези, които не могат да говорят заради цензурата. 

Франц Кафка (1883-1924) е един от ключовите автори на 20-и век. Неговите романи, разкази и кореспонденция са преведени на десетки езици. Творчеството на Кафка е повлияло не само на авторите след него, а и на творби в много различни области на културата – кино, музика, изобразително изкуство. Програмата на международния литературен фестивал, посветена на годишнината от смъртта на писателя, ще обърне внимание както на литературното му дело, така и на вдъхновението, което представлява то.

Немскоезичната литература ще бъде представена с проза, комикси, детска литература, философия и публицистика. 

„Искаме да припомним, че имаме нобелист – Ярослав Сайферт, и президент литератор – Вацлав Хавел. Залата, където ще се представя научната фантастика, носи името на Карел Чапек, който пръв използва думата „робот“, съобщават организаторите.

През миналата година книжният панаир и международен литературен фестивал „Светът на книгата“ беше посетен от почти 60 000 души. Това надмина посещаемостта от 2022 г., когато посетителите бяха 55 000. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights