24.07.2024 | 22:14

Международният фотографски фестивал в Арл през тази година е посветен на различието

Снимка: pixabay

Международният фотографски фестивал в Арл, Франция, който започна през тази седмица и продължава до 29 септември, е посветен на различието и на тези, чийто живот често пъти остава невидим, съобщи АФП. 

Да видим под повърхността означава да видим отвъд клишетата, подчерта пред АФП Кристоф Визнер, директор на фестивала, който е сред най-престижните фотографски форуми в света и се провежда на 27 различни локации в града. 

Творците ще предложат на посетителите да променят гледната си точка и да видят хората, които често са категоризирани, мразени и окарикатурявани. 

Ретроспективна изложба на американската фотографка Мери Елън Марк (1940-2015) демонстрира как фотографията може да бъде универсално разбираема и да премине културните граници, подчертават кураторките София Гриф и Мелиса Харис. 

Фотографиите на испанката Кристина де Мидел представляват документален разказ за миграцията от Мексико към САЩ. Пътуването е показано като епопея за смелостта да се тръгне към новия живот. 

Независимо от възхода на крайната десница във Франция организаторите на фестивала в Арл подчертават ангажимента на събитието към свободата на изразяване и представянето на различните в обществото. 

През тази година една от големите изложби – „Колко се радвам да ви видя“, събира творчеството на двайсет японски фотографки от 50-те години до наши дни с идеята да представи жените, посветили се на това изкуство. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights