26.05.2024 | 3:25

Между 1 и 15 юни Варна отново ще бъде най-горещата театрална точка в България

Визия: Венелин Шурелов

Двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ обяви тазгодишната си програма. Дванайсет представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея. Това са отличените вече с наградата „Икар“ спектакли като „Хага“ от Саша Денисова с режисьор Галин Стоев (Народен театър „Иван Вазов“), „Странна случка с куче през нощта“ по световния бестселър на Марк Хадън с режисьор Боян Иванов (Драматичен театър – Русе), „О, щастливи дни“ от Бекет с режисьор Маргарита Младенова (Театрална работилница „Сфумато“) и премиерите от тази година като „Племе“ от Нина Рейн на младия режисьор Зафир Раджеб (Театър „Българска армия“), „Формата на нещата“ от Нийл Лабют на Максима Боева (Драматичен театър – Варна) и Шекспировата трагедия „Ромео и Жулиета“ на режисьора Стайко Мурджев (Драматичен театър – Пловдив), съобщават организаторите.

Селекцията отбелязва също вълната от моноспектакли на ярки актьорски имена като Весела Бабинова („Пистолет в торнадо“), Елена Телбис („Prima Facie“), Мариус Куркински („Нашенец“), Боян Арсов („Луцифер“) и Христо Мутафчиев („Боже мой“). Те застават пред зрителите с искрена и вълнуваща монологична изповед на техните персонажи, демонстрирайки разностранния си талант. Фестивалът ще открие на 1 юни на основната сцена на Драматичния театър с отличения вече с награди спектакъл „Великденско вино“ от Константин Илиев под режисурата на Явор Гърдев и с несравнимия Владимир Пенев в ролята на поп Кръстьо.

Както в българската, така и в международната програма преобладават съвременните драматургични текстове, искащи да уловят пулса на днешния ден. Такъв е и авторският спектакъл на младия унгарски актьор, автор и режисьор Ласло Гьондьор „Моят славен живот с баба“. В него той представя трогателна история за времето, прекарано в изолация с неговата 97-годишна баба по време на ковид-пандемията. Публиката ще може да види новия испански фламенко спектакъл „Морски фар“ на наелектризиращия Едуардо Гереро, когото помним с „Desplante” от 2017 г. Гвоздеят в програмата е мултимедийният концерт „Чаплин пианисимо“ за живота и творчеството на Чарли Чаплин със специалното участие на неговия син Юджийн Чаплин. Концертът се представя като част от програма „Интермецо“ съвместно с Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Наред с представленията на живо, фестивалът продължава да представя прожекции от програмата на „NT Live – най-доброто от британския театър на киноекран“. Този път изборът е попаднал върху един от най-нашумелите спектакли на британска сцена – адаптацията на Чеховия „Вуйчо Ваньо“ специално за забележителния актьор Андрю Скот (филмите „Всички сме непознати“, „Флийбег“, „Рипли“), който демонстрира истинско майсторство в своите превъплъщения във всички седем роли от пиесата. А онлайн със свободен достъп ще може да се гледа спектакълът „Двойното непостоянство“, който Галин Стоев постави в Тулуза и получи номинация за наградата на френските театрални критици, както и знаковият спектакъл „Чайка“ на високо признатия латвийски режисьор Оскарас Коршуновас.

Акценти в програмата са отбелязването на 90 години от рождението на незабравимата Татяна Лолова, както и навършването на кръглата 80-годишнина на Цветана Манева – един от стожерите на театралното „Варненско лято“. Специален концерт е посветен също на театралната музика на големия композитор Кирил Дончев.

И тази година програмата ще бъде проследена от специално поканени за модула „Шоукейс“ международни програматори, критици и специалисти, а площадите на Варна ще бъдат оцветени от артистично присъствие.

И това е само част от програмата на най-голямото международно театрално събитие в България. Билети за фестивалните събития вече може да се закупят на касите на Фестивалния и конгресен център – Варна и онлайн на fccvarna.bg, а за „Чаплин пианисимо“ и от eventim.bg. От средата на май ще ви очакват и касите на ТМПЦ- Драматичен театър – Варна.

С цялата програма на фестивала можете да се запознаете тук. Следете и неговия фейсбук профил  https://www.facebook.com/varnasummerfestivalПреди началото на фестивала интервюта с артисти и истории около спектаклите ще бъдат представени и на неговия блог http://varnatheatrefest.viafest.org.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2024 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Община Варна чрез  Фонд „Култура“, на Национален фонд „Култура“, на Посолството на Кралство Нидерландия в България и Унгарския културен институт. Партньори на фестивала са Българска асоциация за театър, „Арт офис“, Сдружение „Антракт“, фондация „Homo Ludens”. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Ретро клуб  и Културен център „Ребонкърс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights