21.07.2024 | 19:32

Мила Цанкова организира майсторски клас по цигулка в с. Гурково – „Интерпретация и изграждане на технически умения“

От до 9 до 13 април Читалище „Свобода-1897“ в балчишкото село Гурково организира през великденската ваканция на децата и учениците майсторски клас по цигулка на Мила Цанкова, който ще завърши с участието на цигуларите от класа във Великденски концерт.

Мила Цанкова е изявен цигулар, който живее от повече от 20 години в Западна Европа, но посещава редовно Балчик и Гурково, защото пази морето и селото в сърцето си от най-ранно детство.

Нейният баща е почитаният и обичан в целия регион д-р Тодор Цанков.

Мила Цанкова започва да свири на цигулка на 6 годишна възраст.

Пътят ѝ на световно изявен цигулар тръгва от школата в Читалище „Паисий Хилендарски“ в Балчик, където нейн пръв учител е Георги Денчев от Добричкия камерен оркестър.

На 12 години е приета в музикалното училище „Добри Христов“ във Варна.

Ученичка е на Снежина Шоропова-Фурнаджиева до 1986 година, в който период се изявява като солист в участия с Варненска филхармония .

Семейството на младата и талантлива цигуларка се премества да живее в София, където тя попада в класа на проф.Георги Бадев, при когото учи в продължение на седем години.

Мила Цанкова е завършила Националната музикална академия в София.

В периода 1990-1993 год. свири в състава на Младежки оркестри във Франция, под егидата на Йехуди Менухин, а през 1993 е концертмайстор на оркестъра.

През 1993 год. е избрана за специализация в Консерваторията на Енсхеде и получава диплома и за висше образование в Холандия.

След двумесечно турне в Германия с камерна музика през 1994 год. и по покана на Сашко Гаврилов става негова частна ученичка в Кьолн, а година по-късно продължава своя път към майсторството при именития български цигулар Веско Парашкевов в Есен, Германия.

През 1996 г започва работа в Балетния оркестър на Амстердам.

В същата година спечелва конкурс във Филхармоничния оркестър на Хага, където свири 17 години под диригентството на велики световни диригенти като Евгений Светланов, Генадий Рождественски, Нееме Ярви и др.

Преподавала е цигулка в Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut , в Ротердам, Холандия.

От 2013 год., когато се премества да живее в Париж, свири в многобройни оркестри и камерни състави във Франция, Холандия, Германия и България, а от 2022 дава майсторски клас в Бургундия, Франция.

Мила Цанкова споделя своята страст към музиката с джазовия тромбонист и композитор Георги Корназов, с когото дели и живота си.

„Комфорт, грижа и любов “ е мотото на Мила в работата и с децата.

Заявки за участие се приемат до 30 март, 2023 г. на електронен адрес: nchsvoboda@abv.bg или на тел. 088 534 13 80

/такса за участие: 375 лв./

* Организаторите предлагат съдействие за настаняване на преференциални цени, ако за участници и придружаващи лица от отдалечени места се налага преспиване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights