23.07.2024 | 15:48

МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ОРГАНИЗИРА ПЪРВИ ТРАНСГРАНИЧЕН ФОРУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА И БИЗНЕСА СОФИЯ-СОЛУН 2024 Г.

снимка: Пресцентър на МК

Министерството на културата организира Първи трансграничен форум за стратегическо сътрудничество в областта на културата и бизнеса София – Солун 2024 г. Форумът ще бъде открит на 2 юли (вторник) от 11.30 ч. в галерия „Средец“ на Министерството на културата от заместник-министъра на културата Виктор Стоянов. Целта на инициативата е активизиране и разширяване на културния диалог между България и Гърция, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Основен участник от гръцка страна ще бъде “HELICAS” – организация, чиито членове са 10 общини от Северна Гърция, както и Сдружение на общините в Централна Македония, Сдружение на общините от Западна Македония, университет и търговско-промишлени камари.

В дневния ред на форума е включен преглед на трансграничното сътрудничество в областта на културата между двете страни, ще бъдат набелязани предизвикателствата и перспективите за успешното му бъдещо развитие и разширяване. 

Ще бъдат дискутирани възможностите за развитие на трансгранично сътрудничество в областта на културата между местните власти и организациите на гражданското общество; ще бъде обсъдена и бъдеща пътна карта за сътрудничество в областта на културата. 

Предвижда се също така да бъдат подписани и отделни Споразумения за сътрудничество между представители на участващите във форума организации от двете държави.

Двустранното сътрудничество в областта на културата между Република България и Република Гърция се развива във възходяща посока в последните години. Провеждането на настоящия форум за стратегическо сътрудничество в областта на културата и бизнеса ще бъде важна стъпка за разширяване на нашето взаимодействие и утвърждаването на ролята на културата като основен фактор за устойчиво развитие. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights