19.06.2024 | 0:30

Министърът на културата Найден Тодоров ще открие 62-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” на 16 март

Министърът на културата Найден Тодоров ще открие 62-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” на 16 март 2023 г., четвъртък, от 19 ч. в Доходното здание в Русе. Така той ще спази обещанието, което даде по време на срещата си със зам.-кмета на Община Русе Енчо Енчев в началото на февруари тази година. Биографията на министъра е свързана с града – Найден Тодоров е бил диригент и директор дълги години на Държавна Опера – Русе / State Opera – Rousseра – Русе.
March Music Days International Festival се провежда с традиционната подкрепа на Министерството на културата. Официалното откриване ще е със световната премиера на балета „Калиопа“ в концертното изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Русе под диригентството на Емил Табаков. Най-новата творба на големия композитор и диригент е посветена на родния му град Русе. Автор на либретото на «Калиопа» е някогашният балетен артист от трупата на Русенската опера Александър Малчев. Творбата разказва по нов и очарователен начин една от най-красивите русенски любовни градски легенди – тази за неустоимата красавица Калиопа. В либретото са преплетени и образи от други омагьосващи градски истории от началото на XIX век – на гениалния композитор и пианист Ференц Лист и на строителя на европейския Русчук Мидхат паша. Дните от далечното минало на Русчук оживяват във фантазията на публиката чрез музикалната картина, създадена от композитора Емил Табаков с топлота и обич. Изисканото и деликатно чувство на твореца е придало неповторима атмосфера на този балет, който покорява сетивата на слушателите.
В продължение на повече от шест десетилетия авторитетният фестивал изгражда облика на Русе като една от най-привлекателните културни дестинации на картата на България и региона.
През март Русе отново ще се превърне в музикалната столица на България, в място за срещи на артисти от различни култури и националности. Концерти и спектакли, световноизвестни артисти от десетки страни на Европа и света, нови имена и фестивални дебюти, майсторски класове, изложби, акции, пърформанси, представяне на книги – всичко това е част от широкото културно пространство на фестивала през изминалите години и до днес.
Тазгодишното издание на „Мартенски музикални дни“ включва общо 23 събития, от които 2 оперни спектакъла, 7 оркестрови програми и 14 ансамблови концерта с участието на артисти, ансамбли и оркестри от девет страни в Европа.
Фестивалът привлича любителите и ценителите на музикалното изкуство с атрактивни международни проекти, разположени в широкия диапазон от барока до съвременната музика и джаза.
Програмата на Фестивала продължава до 2 април. Можете да я разгледате тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights