24.07.2024 | 22:30

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ПРОФ. ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ ОТКРИ 49-ИЯ СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА

Снимки: Пресцентър МК

Министърът на културата проф. Велислав Минеков откри днес в Националния дворец на културата 49-ия Софийски международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал, съпътствани от петото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. На събитието присъстваха  заместник-министърът на културата доц. Пламен Славов, областният управител на София област Митко Михайлов, директорът на дирекция „Култура“ на Столична община Биляна Генова, Екатерина Доцева от Съвета на директорите в НДК, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова и др., съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

„Щастлив съм, че това мащабно събитие на четящите хора в навечерието на светлите декемврийски празници, осъществяващо се с подкрепата на Министерството на културата, се утвърди като притегателно място за срещи между български и световни автори, създавайки уютно пространство за диалог и за среща на литературите, на езиците и културите на различните държави”, посочи в приветствието си към организаторите, участниците и гостите министър Минеков. 

„Няма по-хубав подарък за Коледа от това изложение и от Софийския международен панаир на книгата, защото в изтънелия ни духовен живот точно побеждаващата сила на книгата ни е необходима, за да търсим не само утеха. Да търсим вяра, да търсим надежда, да търсим онези послания, които ни правят хора, човеци и които ни казват, че преди всичко трябва да бъдем добри“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Председателят на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева цитира известната максима, определяна като написана от  Константин-Кирил Философ в „Проглас към Евангелието”, и според която „голи са без книги всичките народи”. 

Писателката Здравка Евтимова се обърна към участниците с притча: „Една кална локва се обърнала към океана и казала „Какво ми се надуваш? И аз съм вода, и ти си вода“. „Но тази кална локва е незнанието. Тази кална локва е недоимък на умения, а океанът – макар и замърсен понякога от човешката алчност – е възможност да открием нови територии. Океанът е духът, океанът е знанието“, каза тя.

Програмата на Софийския международен литературен фестивал припомни проф. Амелия Личева, която е и сред неговите директори. Сред гостите на десетото издание на фестивала са Йенджей Моравецки, Георги Тенев, Доменико Дара, Рута Сепетис, Илиас Фрагакис, Венсан Енгел, Дейвид Дамрош, Йордан Ефтимов, Софи Дол, Пия Лейно, Ирис Волф, Аня Мýгерли, Бека Адамашвили, Ива Пезуашвили и др.

Софийският международен панаир на книгата, Софийският международен литературен фестивал и Софийският международен фестивал за деца и младежи ще продължат до 11 декември. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights