27.09.2023 | 19:00

МИНИСТЪР НАЙДЕН ТОДОРОВ: НЯМА НИЩО ПО-ДОБРО, КОЕТО МОЖЕ ДА НИ ОБЕДИНИ, ОТ ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА

Снимка: Министерство на културата

„Това е един много особен момент, тъй като събитието, което отбелязваме, може да се окаже изключително важно за цяла България.”, посочи в словото си преди представянето на Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски министърът на културата Найден Тодоров. Програмата е под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев. 

„Колко хора в нашата история могат да бъдат наречени „Апостол”? България днес е една страна, раздирана от конфликти. Българският народ е разделен по всякакви възможни теми. Задаваме темата и народът вече е разделен. Имаме обаче едно нещо, което може да ни обедини, и това е Васил Левски. Надали някой може да пренебрегне факта, че ние нямаше да сме тук, ако не беше Васил Левски.”, посочи министър Тодоров. По думите му сега е моментът да се замислим за делото му, но и за идеалите му, които да „вземем вътре в нас”, защото те ще ни помогнат да успеем да се справим с тежкото време, в което живеем. „Днес повече от всякога имаме нужда от обединение и няма нищо по-добро, което може да ни обедини, от паметта на Апостола”, каза министърът на културата. Той апелира: „Да се сетим, че вътре в нашите сърца всички заедно принадлежим към една нация, един народ, една държава и да се борим заедно”. За министър Найденов „заедно” е възловата дума, която е била ключова и в посланията на Левски. „Всичко, което можем да направим оттук нататък, може да е и в името и паметта на този един-единствен образ, който не може да ни раздели”, изтъкна министърът. Той призова да се възползваме от значимата годишнина, за да дадем ново начало на нашето собствено развитие. 

В събитието в галерия „Средец” на Министерството на културата днес участваха зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, проф. Пламен Митев – преподавател в СУ „Климент Охридски” и член на УС на фондация „Васил Левски”, Дора Чаушева – директор на Национален музей „Васил Левски – Карлово”, доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Ярослава Бубнова – директор на Националната галерия и Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви”. 

„Тази седмица се очертава динамична, наситена на събития и много емоционално изпълнена”, посочи зам.-министър Пламен Славов. Той сподели пожеланието на министър Тодоров да обединим преклонението и паметта на всички български граждани, за да постигнем това, към което Левски призоваваше, и това, към което се стремят поколения от нашите сънародници след политическото ни освобождение и възстановяването на независимата българска държава. 

Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев подчерта, че подготовката за отбелязването на значимата годишнина е продължила над година. Той изрази задоволството си, че едва ли ще има населено място в страната ни, където да не бъде отбелязано събитието, а това е плод на усилена работа. Васил Василев се присъедини към думите на министър Тодоров, че Левски е може би единственият символ, който е в състояние да обедини народа ни. Той разказа по-подробно за Националния конкурс на тема „Аз съм Левски” – за ученици от 1-12 клас, към който е имало интерес от деца в цялата страна. Церемонията по награждаването на отличените в него ще се състои също в галерия „Средец” на Министерството на културата тази сряда, 15 февруари, от 14 ч. Васил Василев изказа благодарност към Министерството на културата и Националната галерия за оказаното съдействие при организирането на специалната мултимедийна експозиция, посветена на Левски, която предстои да бъде открита на 19 февруари от 11 ч. в „Квадрат 500” на Националната галерия.  

Проф. Пламен Митев също представи всички акценти в Националната програма, в които участва фондацията, като посочи, че целта на програмата е да се излезе отвъд датите около 18 февруари, за да може вниманието към Левски да е устойчиво насочено през цялата година. Той сподели, че вече е факт и юбилейният вестник „Васил Левски – 150 години безсмъртие”, както и паметен календар. Открои и двете научни конференции, посветени на Левски – проведената на 6 февруари в СУ „Св. Климент Охридски”, както и предстоящата „Васил Левски и освободителното дело в Македония”. 

Директорът Дора Чаушева разказа за инициативите на Национален музей „Васил Левски – Карлово”, като акцентира върху пътуващите изложби за Левски на територията на страната. Посочи, че настоящата изложба в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде преведена на чешки език и представена по повод 3 март в Българския културен институт в Прага. Сред останалите инициативи на музея са и „150 урока за Апостола”, които и в момента се провеждат – на живо и в интернет, при това с голям успех, събирайки заедно ученици от Испания, Мароко, Германия. Освен за учениците от музея са помислили и за студентите, за които се провеждат семинари, издали са вестник „Апостолът”, който започва да излиза още в 1991 г., а през 2021 г. започва да се подготвя поредицата, свързана с новите документи за живота на Васил Левски, като том 3 вече е издаден.

Ярослава Бубнова – директор на Националната галерия, разказа за вълнуващата мултимедийна изложба „Изповедта на Левски”, която ще бъде открита на 19 февруари в „Квадрат 500” – в непосредствена близост до паметника на Васил Левски. Г-жа Бубнова също изказа специални благодарности на Министерството на културата за безценната подкрепа. 

Директорът доц. д-р Красимира Александрова акцентира върху събитието на 16 февруари в на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – изложба с безценни документи от фонда на институцията, като отново ще бъде показано и Тефтерчето на Васил Левски, а поради големия интерес от страна на гражданите се обмисля удължаване на срока, в което ще може да се види. Националната ни библиотека изтъкна и работата с деца, като ще бъдат организирани минимум две ателиета. В тях подрастващите ще пишат с почерка на Левски, благодарение на изработения от Стефан Пеев дигитален шрифт. Благодарение на подкрепата на Министерството на културата ще бъде пуснат и нов електронен тираж на Тефтерчето на Левски.

Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, сподели, че Българската православна църква във всяка тържествена литургия споменава всички загинали за страната ни герои, а на 19 февруари от 17 ч. в храма „Св. София” ще бъде отслужена панихида за упокоението на Васил Левски, на която са поканени всички граждани. Той призова жителите и гостите на столицата да се включат след това и в литийното шествие до паметника на Апостола на свободата, където ще бъдат поднесени цветя и венци. Церемонията-поклонение започва в 18 ч. 

В края на представянето на Националната програма зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов обяви, че галерия „Средец” ще работи на 18 и 19 февруари (събота и неделя) от 11 до 17 ч., за да могат жителите и гостите на столицата да посетят изложбата, посветена на Васил Левски „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата”.
С Националната програма за отбелязване на 150-годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, можете да се запознаете тук: https://mc.government.bg/programg.php?a=19&t=2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights