26.05.2024 | 2:34

Министър Найден Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Снимка: Пресцентър на Министерството на културата

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който участваме в 60-ото Венецианско биенале за изкуство. В изказването си по време на откриването министър Тодоров изрази своята убеденост, че с настоящото участие в 60-ото издание на международния художествен форум ще успеем да популяризираме постиженията на съвременното българско изкуство, да стимулираме мобилността на творците и да гарантираме устойчивостта на националното ни участие, съобщават от пресцентъра на министерството.

По думите на министър Тодоров „днес живеем в много сложно време, защото останаха много малко хора, които помнят”. „Паметта е това, което ни пази, а представянето на тези артисти е именно за паметта“, подчерта министърът на културата Найден Тодоров.

Комисарят на българския павилион Надежда Джакова пък припомни, че работата по проекта „Съседите”, с който България се представя на Венецианското биенале, е плод на изследване, продължило две десетилетия.

„Благодаря на Министерството на културата, че за първи път българската държава взема отношение по тази тема“, отбеляза Лилия Топузова от авторския екип. Освен нея от екипа присъстваха и авторите Красимира Буцева, Джулиан Шехирян, както и кураторът Васил Владимиров.  

Сред официалните гости на откриването на Българския павилион бяха още Амелия Гешева, заместник-министър на културата, Илия Лозанов, директор на Българския културен институт в Рим, Ярослава Бубнова, директор на Националната галерия, художникът Недко Солаков, Пиер Джовани Козмо, почетен консул на България в Италия със седалище в гр. Венеция и консулски окръг, обхващащ територията на област Венето, и други.

По-рано днес министър Найден Тодоров и зам.-министър Амелия Гешева посетиха заедно с Георги Господинов германския павилион във Венецианските градини, вдъхновен от романа „Времеубежище“ на именития ни писател. След като прочела романа му, кураторката Чаала Илк се свързала с него, за да поиска съвети за работата по проекта. Инсталацията е озаглавена „Прагове“ и представлява клиника за миналото. 

„Съседите“, представен в Българския павилион в зала „Тициан“, е мултимедийна и интерактивна инсталация, която изважда на показ премълчаните и избледнели спомени на оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България. Проектът е създаден от Красимира Буцева, Лилия Топузова и Джулиан Шехирян и е плод на 20-годишно научно-историческо и художествено изследване. В контекста на българското участие на 60-ото издание на Венецианското биенале куратор на проекта е Васил Владимиров. Повече за българското участие можете да научите от специалния сайт: https://bulgarianpavilionvenice.art/bg

Националният павилион на Република България на 60-ото Венецианско биенале се организира от Министерството на културата на България и се продуцира от Националната галерия и комисаря Надежда Джакова.

60-ото Венецианско биенале за изкуство ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г., с куратор Адриано Педроза под мотото „Чужденци навсякъде“. Фокусът на изданието са темите за миграцията, изгнанието и „чуждестранния произход“. „Биеналето за изкуство – международно събитие с множество официални участия от различни страни, винаги е било платформа за представяне на творби на чужденци от цял свят. Така 60-ата международна художествена изложба на “La Biennale di Venezia” ще бъде празник на чуждото, далечното, аутсайдерското, странното, както и на местното“, споделя Адриано Педроза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights