14.06.2024 | 18:28

МИНИСТЪР ТОДОРОВ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА СЛОВЕНИЯ У НАС

Снимка: Пресцентър на Министерството на културата

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна днес с посланика на Словения у нас Н. Пр. г-жа Наташа Бергел. Двамата обсъдиха необходимостта от активизиране на двустранния културен диалог и обмен в областта на изкуствата между страните ни. 

Н. Пр. Бергел поздрави министъра с назначението му. Сподели, че за шестте месеца, откакто е в страната ни, е впечатлена от културните събития, които е посетила, като например постановката „Три сестри” в театър „Възраждане”. Тя информира, че представлението е гледал и директорът на театъра в Нова Горица и то сега ще гостува в словенския град. „Последното ми лично откритие бе изключително талантливата поетеса Елисавета Багряна в превод на проф. Людмил Димитров. Още в началото на 20 в. нашите литературоведи са общували и са гостували активно едни на други. Днес, въпреки вече съществуващия обмен, ще се радваме да задълбочим това културно сътрудничество”, каза още посланик Бергел. 

В тази връзка министър Тодоров посочи, че към момента се осъществява обмен и в областта на литературата и преводите, а страните ни участват в проекта „Традуки“ – благодарение на рамковото споразумение относно подкрепа и посредничество за проекти в областта на превода в Югоизточна Европа.

Министър Тодоров направи предложение да бъде подновена Програмата за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между правителствата на Република България и Република Словения. „Подновяването на програмата би спомогнало за разширяване на сътрудничеството, въпреки добрия културен обмен, който имаме и сега”, поясни министърът. Н. Пр. Бергел подкрепи идеята и обеща да информира колегата на министъра в най-близко бъдеще и да даде обратна връзка от Словения.

„В дейностите на сътрудничеството в областта на джаза е джаз фестивалът в Банско, разговорите вече са в крайна фаза и тази година ще осигурим и словенско присъствие за първи на този международен фестивал”, информира посланикът. 

Министърът на културата сподели, че той самият е учил при световноизвестния словенски диригент проф. Урош Лайовиц във Виенския музикален университет. По думите му при музикалните изкуства няма словесни прегради. Затова и лесно би могло да се осъществи гостуване на Пловдивската филхармония в Словения, както и на Словенската в Пловдив.  

Добре е да предложим конкретни дейности, които да вървят успоредно с подготовката за нова програма – това бе акцент, около който се обединиха участниците в разговора. Сред тези дейности биха могли да бъдат и обмен на изложби, музейни експозиции, както и гостуването на артисти от двете държави.

Н. Пр. Бергел сподели, че планира да посети много софийски галерии, защото живее в столицата и има интерес към визуалните изкуства у нас. „Вижте и Пловдив – там всеки пети човек е художник”, пошегува се българският министър на културата, като добави, че в града има феноменални галерии и изложби. Посланикът на Словения информира българския министър, че вече е имала възможността да посети Пловдив два пъти и се е уверила в истинността на думите му. Втория път е била там заедно с големия словенски автор Драго Янчар, който се е почувствал много добре приет, защото публиката е била подготвена и сякаш го е познавала. 

„Главният въпрос е как да раздвижим сътрудничеството. Хората на изкуството вече се познават. Но в общ интерес е тези добри лични отношения да бъдат институционализирани. Двете страни имат много какво да дадат една на друга в културната сфера.”, каза още Н. Пр. Бергел. Министър Тодоров се съгласи и допълни: „Фактът, че гледаме в една посока, често ни кара да забравяме да гледаме един в друг”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights