25.04.2024 | 10:20

„Мистерията на българските гласове“ и Quarto представят „Гласове и струни“ в зала „България“

Снимка: организатори

„Мистерията на българските гласове“ и Quarto представят „Гласове и струни“ в зала „България“, след два съвместни концерта в Италия, съобщават от хора. Събитието е на 3 април.

Програмата гостува за първи път в чужбина в „Театро Комунале“, в Белуно, и в историческия театър „Малибран“ във Венеция през февруари. Изпълнителите споделят, че концертите са предизвикали буря от аплодисменти и голям отклик от зрителите. „Очакваха ни на входа за артисти, покланяха се, поздравяваха ни, а някои споделяха, че са се почувствали като на рок концерт“, разказва цигуларят Иван Пенчев от квартет Quarto. 

Във Венеция нашите изпълнители са били извикани два пъти на бис, а публиката е напускала залата видимо развълнувана и просълзена. Млада зрителка подчертава, че е слушала хорове от цял свят, но чутото е твърде различно от всичко познато: „Очаквахме нещо типично, но комбинацията от класическия звук на квартета и гласовете на хора беше огромна изненада! Получи се перфектно и сме щастливи, че имахме възможността да я открием“.

Професионален музикант от Венеция споделя с композитора, че музиката на „Гласове и струни“ дълбоко го е докоснала, защото това фантастично по думите му съчетание е сякаш „музика от Космоса“.

За Георги Андреев, който има многобройни изяви на различни континенти, това е първо гостуване в Италия. „Да изнасяш концерт в люлката на музиката и на цялата европейска култура, каквато я познаваме днес, винаги е риск. Толкова по-удовлетворен съм от възприемането по такъв вълнуващ начин от тази компетентна публика на абсолютно непознатата за нея, бих казал експериментално-екстравагантна звукова материя“, казва композиторът.

За първи път в Италия е изпълнена „Молитва“ за струнен квартет от Георги Андреев. Възторженият ѝ прием от италианската публика дава всички основания тя да влезе в репертоара на „Гласове и струни“ и ще прозвучи премиерно в София за българската публика, допълват организаторите. 

Проектът на композитора Георги Андреев – „Гласове и струни“, имаше премиера по време на 54-ия международен фестивал „Софийски музикални седмици“ (2023). В аранжименти за струнен квартет и хор звучат „Ерген деда“ от Петър Льондев и „Сватба“ от Христо Тодоров.

„Гласове и струни“ е идея на продуцента и мениджър на хора Бояна Бункова. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights