Мистични спектакли в пещерите „Лепеница“ и „Магурата“ край Белоградчик представя Клуб Аргонавти

Мистични спектакли в пещерите „Лепеница“ и „Магурата“ край Белоградчик представя Клуб Аргонавти на 22 и 29 април. Това съобщи за БТА Таня Бояджиева, пиар на Клуб Аргонавти.

Интерактивният спектакъл „Мистериите на Лепеница“ ще предложи на публиката автентична и оригинална музика, хореография и драматургия,  уточняват организаторите. Те обещават едно завладяващо пътуване в света на древните траки и мегалитната цивилизация по нашите земи. Възстановката -спектакъл озаглавен „До древността и обратно“  ще се проведе в едно от най-древните мегалитни светилища на нашите предци – пещерата „Лепеница,“ сред белоградчишките скали. 

Вторият спектакъл е мистично приключение – оперно-драматургичен интерактивен спектакъл (в жанра Opera Dei) „Възкресението на Евридика“, което публиката ще може да види на 29 април в пещера “Магурата“, допълва Таня Бояджиева. Сред уникалната атмосфера на пещерата – един от стоте Национални туристически обекта и едно най-древните мегалитни светилища с надписи от епохата на палеолита, зрителите ще могат да се потопят и преживеят митичния разказ за Орфей и Евридика, за Любовта, Вечността и онтологичния им смисъл, така както са го разбирали древните траки от древността. Участници и публика ще имат възможността да се докоснат до мистичния свят на траките и да надникнат зад завесата на отвъдния живот.

Автор на музиката и на двата спектакъла е Мирослава Тодорова в партньорство с композиторката Елица Александрова. Оригиналната хореография е дело на Нина Томашова-Иванова, а драматургията и режисурата са на акад. Цветан Гайд, допълват организаторите.

Спектаклите са част от проекта „Клуб Аргонавти – до древността и обратно“, реализирани с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“, подкрепен от Община Белоградчик.

Клуб Аргонавти е екип от експерти, професионалисти, доброволни сътрудници и обучаващи се любители на древната култура. Той осъществява драматични музикално-танцови спектакли и възстановки на древните мистерии, първообраз на античния театър. Клубът има за цел да възстановява и популяризира духовните съкровища на българското културно-историческото наследство и e отворен за осъществяване на възстановки по мегалитните светилища из цяла България.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *