28.09.2023 | 11:29

Младата народна певица Петя Панева прави първия си самостоятелен концерт в зала 1 на НДК (видео)

Младата народна певица Петя Панева прави първия си самостоятелен концерт, наречен “Ясна Зорница”, на 23 декември в зала 1 на НДК, съобщават организаторите. 

По думите им публиката ще чуе емблематични народни песни, аранжирани специално за събитието от композитора Георги Андреев, който ще дирижира целия концерт. Ще участват също врачански симфоничен оркестър и солистите на ансамбъл „Филип Кутев“, както и други популярни изпълнители. 

“Изпълненията на Петя Панева са възраждане на най-добрите традиции на българския народен песенен фолклор, които са се запазили през столетията, изпети от нея брилянтно, с чисто и неподправено звучене“, казва Георги Андреев.  

Петя Панева пее от 4-годишна на различни сцени. Завършва НУИ “Добри Христов” във Варна със специалност ударни инструменти и висше образование в НМА “Панчо Владигеров”. Била е част на хор “Ваня Монева”, както и негов солист. Две години е пяла в ДФА “Филип Кутев”. През 2019 участва в турнето на Нешка Робева “Шоу без име”. Има съвместни изяви с един от най-големите кларинетисти на България – Иво Папазов-Ибряма. С нейно участие са многобройни записи на БНР с оркестъра за народна музика. Тя е първият победител в “Гласът на България”, който спечели телевизионния формат с изпълнения на народна музика. През 2022 г. ще излезе първият й съвместен албум с оркестъра за народна музика на БНР. 

Носител е на специалната награда на конкурса “С песните на Калинка Вълчева” и на специалната награда на конкурса “С песните на Вълкана Стоянова”. През 2017 г., на конкурса “Пирин фолк”, печели първа награда на журналистите, първа награда на фестивалното жури и наградата на публиката.   

Източник: БТА 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights