14.06.2024 | 19:40

Младежи от Варна разказаха във филми десет реални истории за сексуално насилие

Снимка: youthstreet.eu

В Арт салона на Радио Варна бяха представени десет документални късометражни филми, създадени от младежи за младежи, които разказват истински истории, свързани с вербално или физическо сексуално насилие сред техни връстници и приятели. Подготовката и работата по филмите отне една година и се проведе в рамките на Младежка академия – Варна. Това съобщиха от Сдружение “Моят град”.
Целта е да се привлече вниманието към проблема, да се предпазят младежите от попадане в подобни ситуации и да се дадат полезни съвети как трябва да се постъпва в такива моменти.

Младежката академия е част от проект „Не, значи НЕ!“, чиято цел е създаване на политики за първична превенция на сексуалното насилие в тази възраст.

Създаването на филмите започна в началото на 2022 година с издирване и събиране на лични истории, свързани със сексуално насилие. Те послужиха като основа за сценариите на кратките филми, които създадоха учениците.

Работният процес продължи с тримесечно теоретично обучение в рамките на Младежка академия – Варна. Учениците се учиха и работиха по създаване на сценарий, който да даде добра основа на филма. Запознаха се на теория и на практика с видео заснемане, видео монтаж и озвучаване. Разбраха каква е ролята на режисьора и изразните средства, които позволяват една история да достигне до публиката и да я развълнува.
Младежите представиха своята творческа работа, създаването на късометражните филми и получиха сертификати за придобитите умения. Целият процес на подготовки им даде възможност да работят заедно с професионалисти от БНТ във Варна. Те подготвиха младите творци, като им показаха как теоретичните знания се прилагат на практика, въведоха ги в работния процес и им помогнаха в създаването на качествен творчески продукт.
Проект „Не, значи НЕ!“ се изпълнява от Сдружение „Дебют“ в партньорство със Сдружение „Моят град“, с финансова подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Източник: youthstreet.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights