22.07.2024 | 7:47

Младият режисьор Бюрхан Керим получи наградата на журито на Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“

Бюрхан Керим (вляво) получава наградата от директора на ДТ-Русе Боян Иванов фото: Явор Мичев

Бюрхан Керим е големият победител в Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2024 г. Неговата авторска интерпретация на откъс от „Арабската нощ“ на Роланд Шимелпфениг бе категоричният избор на журито и му донесе Голямата награда – плакет, грамота и възможността да развие и реализира своята идея в цялостен спектакъл през следващия театрален сезон на сцената на Русенския театър. Наградата бе връчена на Бюрхан Керим от директора на ДТ „Сава Огнянов“ Боян Иванов, съобщиха организаторите.

Тримата финалисти – Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков, бяха оценявани от жури в състав Ангелина Георгиева – театровед, Клаудио Гроза – драматург и Ивайло Ненов – режисьор.

В представения откъс участваха: Ивана Керанова, Ясена Господинова, Ивайло Драганов, Йовко Кънев и Ростислав Панков.

Наградата на публиката бе доста оспорвана, но отиде при Михаил Цанков, който представи откъс от пиесата „Иванов“ от Чехов.

На церемонията бе връчена и Наградата на Фондация „Косьо Станев“ за „Актьорско постижение“ – плакет, грамота и парична премия, с която бе удостоена актрисата Ивана Керанова.

Деян Ангелов, който представи своя прочит на „Излезе ангел от мъглата“ по текст на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин, получи поощрителна награда от актьора Крум Берков.

Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2024 г. се реализира с подкрепата на Община Русе по Програма „Култура“.

Бюрхан Керим завършва актьорство за драматичен театър и режисура в сценичните изкуства, в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Номиниран е за наградата „Полет в изкуството“ на фондация „Стоян Камбарев“ за 2022 г. На професионалната сцена Бюрхан дебютира със спектакъла „Край на играта“ в Театрална работилница „Сфумато“.
През 2022 година излиза неговият дебютен роман „Лавандуловото момче“, който е определян като балкански магичен реализъм. В него Бюрхан разказва историята на едно момче, което носи необяснима магия в себе си, а в порастването му се отразяват проблемите на едно село и чудноватите му обитатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights