24.07.2024 | 21:06

МЛАДИ РЕЖИСЬОРИ ПОСТАВЯТ ДИПЛОМНИТЕ СИ СПЕКТАКЛИ В КОНКУРС НА ИМЕТО НА БОРИСЛАВ ЧАКРИНОВ В ДТ „АДРИАНА БУДЕВСКА“

Седем са подадените заявки за участие в конкурса за абсолвенти, завършващи режисура за драматичен театър, на името на дългогодишния директор на ДТ „Адриана Будевска“ в Бургас Борислав Чакринов, съобщават от Община Бургас.
Инициативата дава възможност на младите режисьори да поставят на бургаска сцена своя дипломен спектакъл и да поемат успешно по пътя на своята кариера. Това обяви временно изпълняващият длъжността на ДТ „Адриана Будевска“ – добре познатият на театралната публика режисьор Богдан Петканин. На срещата с медиите в Камерната зала „Апостол Карамитев“ присъства и зам.-кметът Диана Саватева.
Конкурсът е отворен за участие за абсолвенти – степен бакалавър и магистър, които се обучават по специалността „Режисура за драматичен театър“ в български колежи и висши учебни заведения. Покани са отправени към всички театрални училища в страната, каза Богдан Петканин.
Конкурсът ще протече в три кръга. В първия кандидатите ще представят драматургичен материал, подходящ за поставяне на камерна сцена. Специалното жури ще определи кои от участниците ще бъдат допуснати на втори кръг. В него всеки от класираните кандидати ще направи кратка презентация и събеседване с журито. В третия кръг финалистите ще имат за задача в рамките на 10 репетиции на камерна сцена с актьори от ДТ „Адриана Будевска“ да представят откъс от своя спектакъл. След гласуване журито ще обяви крайното класиране. 
Победителят в конкурса ще получи диплом и парична награда в размер на 6 000 лв., осигурени от Община Бургас, и реализация на дипломния му спектакъл в Камерна зала „Апостол Карамитев“ с актьорския състав на Драматичен театър „Адриана Будевска“. Спектакълът ще бъде включен в програмата на театъра и на Община Бургас за съответната календарна година.
Вторият финалист ще получи поощрителна награда в размер на 1000 лв.

Междувременно от ДТ „Адриана Будевска“ съобщиха, че тази есен ще бъде премиерата на новата постановка на Павел Гатилов – режисьор от Украйна. Но подробности за нея ще бъдат съобщавани периодично, за да се запази в максимална степен изненадата за публиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights