27.09.2023 | 17:57

Млад европейски талант ще е гост диригент на Български камерен оркестър – Добрич в концерт на 8 март

Успешното партниране между състава на нашия оркестър и различни гост диригенти е една положителна практика, която дава резултат с повишаване интереса към класическите концерти.

С концерт на 8 март, от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ нашата любима публика ще се запознае с Давид Холцингер – име добре известно в Австрия и Европа. Като диригент той вече е гостувал в България – дирижирал е Русенска и Софийска филхармонии. А предстои да дирижира и Български камерен оркестър – Добрич.
Давид Холцингер е роден в Австрия. Учи цигулка и оркестрово дирижиране в консерваторията във Виена и в Музикалния университет в Дрезден. Основател и художествен ръководител е на ансамбъл EXEDRA, с който се изявява на церемонията при откриването на Музикалния фестивал в Залцбург през 2017 г. Бил е гост диригент на Филхармоничния оркестър на Сечуан и е работил с оркестри като Моравската филхармония, Държавния симфоничен оркестър на Вилнюс, Филхармонията на Сибиу, Русенската филхармония и на Залцбургските камерни солисти. Диригент в немската оперна компания „Junge Oper Rhein – Main“, където успешно ръководи оперни продукции в театрите в Рюселсхайм и Ашафенбург. В продължение на четири сезона заема длъжността асистент-диригент на музикалния директор на фестивала Tiroler Festspiele Erl в Австрия. Участва в майсторски класове в Кралския северен музикален колеж в Манчестър на сър Марк Елдър и Кларк Рандъл, където работи заедно с музикантите от Манчестър камерата. Има майсторски класове и при Николас Паске, Марк Стрингър, Йоханес Шлаефли, Кристиан Клутиг и Петер Гелке. Учи оркестрово дирижиране в музикалния университет „Карл Мария фон Вебер“ в Дрезден при Кристиан Клутиг и Щефен Лайснер. Свири с Филхармоничния оркестър на Плауен-Цвикау, Елбландфилхармонията на Саксония, Новата лаузицка филхармония, Ерцгебирг филхармония на Анаберг/Ауе и Ландескапела на Айзенах. През 2015 г. е назначен за ръководител на студията на университетската оперна постановка „Тремониша“ от Скот Джоплин, с която дебютира в „Клайнес Хаус“ на Държавен драматичен театър в Дрезден. След като завършва обучението си като цигулар, той започва да учи дирижиране при Максимилиан Ченчич във Виенската консерватория. Като гост диригент свири в зала „Берио“ на Концертхаус във Виена с оркестъра на Концертферайнунг във Виена, както и с Академичния симфоничен оркестър на Виена. Бил е и главен диригент на оркестъра на Университета по технологии в Дрезден и Камерния оркестър на Диполдесвалде в Германия.
Програма:
Франц Шрекер – Интермецо оп. 8
Феликс Менделсон – Симфония за струнен оркестър № 9
Бела Барток – Дивертименто

Билети от 16.30 ч. в залата, цена 5 лв., за пенсионери и учащи – 2 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights