20.07.2024 | 6:56

ММФ “Варненско лято” е готов за поредната среща със своите почитатели

Варна за пореден път ще събере водещи световни музиканти с интригуващи програми, представящи и познати и обичани от публиката творби, и забравени или преоткрити шедьоври. Музиката ще преобрази лятото, превръщайки Варна в притегателен център за всички, които обичат класическата музика – от ранните барокови времена до нейните модерни измерения, за да докаже, че европейските награди и признания не са дошли случайно, съобщават организаторите.

Откриването на 24 юни ще представи разнообразна програма, по традиция поверена на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варназапочваща с Рапсодия “Вардар”от Панчо Владигеров, следвана от бляскавия и изключително труден концерт за тромпет от арменския композитор Александър Арутюнян със солист френския виртуоз, тромпетистът Роман Лельо. Диригент е Иван Кожухаров, музикант с впечатляваща кариетра и присъствие. Финалът на откриващата вечер на фестивала ще бъде за ключовата и до голяма степен автобиографична Четвърта симфония на Пьотр Илич Чайковски.

Размахът на един голям международен фестивал се определя от звездните солисти, но и от гостуващите оркестри. Виенският камерен оркестър е състав със 75-годишна история, който има свои собствени музикални серии в австрийската столица. През годините с него са работили диригенти като Карло Цеки и Йехуди Менухин, това е оркестърът, с който прави своя дебют и Даниел Баренбойм. Във Варна на 30 юни Виенският камерен оркестър ще свири под палката на испанския диригент Педро Халфтер, а солист ще бъде канадския пианист от полски произход Даниел Внуковски, който ще изпълни Първия концерт на Фредерик Шопен. В програмата ще прозвучи и творба, специално създадена за „Варненско лято” от испанския композитор Естебан Санс, както и Одата на радостта из Деветата симфония на Бетовен с хор и солисти от Варненската опера и хор „Морски звуци”. С този концерт ще бъде отбелязан старта на Испанското председателство на Съвета на ЕС.

Друг водещ европейски оркестър пристига за фестивала, само четири вечери по-рано, на 27 юни при това в годината на 60-тата годишнина от създаването си – Камерният оркестър “Ференц Лист”. Той ще бъде воден от Дмитрий Ситковецки, ренесансова личност – диригент и цигулар, председател на журито на големия цигулков конкурс Енеску, концертните му серии „Ситковецки и приятели“ продължават да пълнят 3000-ната зала на Steven Tanger Center, a лятната му програма, освен Варна, включва гастрол на юбилейното издание на прочутия фестивал във Вербие. Известен по целия свят със своите авторски транскрипции, Ситковецки е подготвил една специална програма с творби от Бах, Менделсон и Дохнани със солисти българския цигулар Марио Хосен и испанския пианист Иван Мартин.

Гастролът на Софийската филхармония в рамките на фестивала допълва оркестровата картина. Диригент ще бъде Щефан Фрухт, а солист – соло кларинетистът на Берлинската филхармония Венцел Фукс, а програмата е събрала в една вечер живописната увертюра „Хебридите” на Менделсон, Концерта за кларинет и оркестър на Моцарт и Седмата симфония на Бетовен.

4 барокови ансамбли ще доставят истинска наслада на любителите на старинната музика межди 9 и 12 септември. Сред тях се открояват I Solisti Veneti – световноизвестният италиански камерен оркестър, обиколил света, удостояван с най-големите награди – от Грами до италианския еквивалент на Нобеловата награда за музика, работил със солисти от ранга на Мерилин Хорн, Джун Андерсън, Светослав Рихтер, Жан Пиер Рампал, записвал за големите европейски телевизии. Венецианските солисти, водени от Джулиано Карела са подготвили разкошна програма с музиката на техния град – шедьоври на родените именно във Венеция Вивалди и Албинони, както и на не по-малко прочутия техен съвременник Арканджело Корели.

Водещият полски Бароков ансамбъл Вроцлав и португалският Sete Lagrimas Consort за старинна и съвременна музика дооформят този впечатляващ бароков сегмент в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято”, с който би се гордял всеки световен музикален форум. Началото на бароковия модул дават Марио Хосен и Пиеро Барбарески с музика на Й.С. Бах

Не трябва да пропускате френския майстор на уникалния и рядко срещан кристален орган Мишел Деньов, който ще музицира заедно със струнния квартет на Националния оркестър на Белгия – една млада формация, събрала водачите на групи в този престижен оркестър, начело с концертмайсторката Мисако Акама и с българката Жаклин Прайс като втора цигулка в квартета. Концертът е на 4 юли, в програмата – авторски произведения на Мишел Деньов и третия квартет на Менделсон.

Като говорим за интересни комбинации, да обърнем внимание на квинтет Пилекадоне, които ще представят версия на един от най-обичаните от публиката мюзикъли – Моята прекрасна лейди за квинтет и солисти.

Друга формация, създадена в Лисабон през 2006 и превърнала се в едно от ярките явления на европейската музикална сцена, е Камерен ансамбъл Шостакович. Често можем да го видим и чуем по Mezzo, в него са създателят на състава Филипе Пинто Рибейро, един от водещите португалски пианисти, титулования виолист Ларс Андерс Томтер, работил с Владимир Ашкенази и Кшищоф Пендерецки и неслучайно наричан Северния гигант на виолата и първият кларинетист на Симфоничния оркестър на Финландското радио Кристофер Сундквист. В програмата, която ще представят във Варна на 1 юли – Шуман, Брух, Бритън и Пуленк.

Две са клавирните дуа в програмата на фестивала тази година – нека започнем с Алина и Николай Шаламови, които след голямата си победа на изключително трудния като програма и престижен международен конкурс на немската телевизия ARD, стабилно превземат европейските и световните сцени, ще свирят творби от Шуберт, Рахманинов и Равел, а авторските транскрипции на Панчо Владигеров на негови емблематични творби във версия за две пиана са в основата на програмата на Десислава Щерева и Евгения Симеонова – програма, донесла им наградата Кристална лира.

Сред рециталите не е за пропускане изцяло испанската програма на френския виолончелист Фредерик Одибер с творби, представящи най-големите испански виртуози на този инструмент – Пабло Казалс и Гаспар Касадо, както и знаковия за развитието на испанската музика Исак Албенис; и поредното музикално бижу – Бетовен и Шуберт в изпълнение на родения във Варна пианист Веселин Станев, специализирал с Москва, Париж (при Алексис Вайсенберг) и Лондон, лауреат на най-големите конкурси в света (Чайковски, Лонг/Тибо), чието име е гаранция за пълно посвещение и стилово съвършенство.

Освен тези концерти, оформящи модулите Симфонична и камерна музика, Музикална лаборатория и Барок, аудиторията ще бъде изкушена от събитията в модулите Алтернативни сцени, Музикална академия, Кросовер, Опера и от Международния симпозиум „ Традиция и универсалност в испанската музика.От Барока до съвременността” с интересни презентации, илюстрации и концерти от 1 до 3 септември. Испанската музика и изпълнителско изкуство са лайтмотив на ММФ „Варненско лято” 2023.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights