18.07.2024 | 15:12

Мобилно приложение учи българите по света на народни танци

Мобилно приложение учи българите от всички краища на света на народни танци. Това стана ясно от публикация във Фейсбук групата на Асоциацията на българските културни дружества в чужбина. 

Някои от най-големите събития, организирани от българските общности зад граница, са свързани именно с разпространение и съхранение на българските фолклорни традиции. Сред най-популярните подобни събития са съборът „На мегдана на другата България“, както и Голямото хоро в Брюксел, което тази година отбеляза своя 10-годишен юбилей. 

Мобилното приложение „Таратанци“ учи на български хора забавно и лесно, използвайки технологията „добавена реалност“, отбелязват създателите. Виртуален инструктор е Ники Корчев. Той показва основни движения от танците – избира се хоро, телефонът се насочва към земята и се следват стъпките, които се появяват по пода върху екрана на телефона. Началната версия включва четири народни хорá: Право, Ръка, Еленино и Граовско хоро.

Играта има два режима – без музика и с музика. Вариантът без музика е предназначен за напълно начинаещи, той е по-бавен и съдържа гласови команди, които насочват на коя стъпка какво движение да се изпълни. За напредналите и експерти има вариант в нормално темпо, с музика.

В народните хора и танци има набор от специфични основни движения. Най-важните са изведени в специално меню “Основни движения”. Освен това в народните танци има шест основни позиции на краката. Можете да ги учите, като от меню “Основни движения” изберете първото подменюто  “Основни позиции”.

Приложението се поддържа от мобилни устройства с операционна система Android. Налично е в Google Play Store.

„Таратанци“ е културна организация с мисия да опазва и разпространява българския фолклор в съвремието. Автори са на метод за визуално изобразяване на българските народни хора чрез графични фигури от техните стъпки. До момента са съхранили над 100 хора, създавайки дигитални фигури от автентични стъпкови отпечатъци на хореографи от цялата страна. „Таратанци“ е носител на Европейската награда за културно наследство „Европа Ностра” за 2021 г.

„Таратанци” е изградена с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights