25.04.2024 | 7:27

Монах Авел свири от Моцарт до Мориконе на концертите си в България

На 12 март в зала 1 на НДК и на 16 март във Варна са концертите на Монах Авел, наречени „Душата знае“. Пианистът представя творби от Бах и Моцарт, през Глинка и Рахманинов, до Енио Мориконе, съобщават организаторите.

По думите им първата среща с европейската публика в Белград е минала повече от емоционално, имало е много разплакани зрители. Авел е монах от Светогорския манастир в Атон

„Музиката е неразделна част от живота ни. А хубавата музика може да ни вдъхнови за най-доброто, за добри постъпки, за възвишени мисли и дела. Много хора не могат да видят живота си без музика и дори може да се каже, че музиката им помага да живеят. Но какво означава хубава музика? Във всеки може да има свой собствен отговор, защото всички сме различни. Един харесва едно, друг друго. Но обективно, без да накърняваме нечии права и свободи, можем да кажем с увереност, че има лека и приятна музика, която те кара да полетиш, а има тежка, негативна музика, която те потиска“, казва изпълнителят.

„Да, има произведения, които са по-сложни за възприятие, а има и такива, които са достъпни за всеки. Кой не знае „Турски марш“ на Моцарт или „На Елиза“ на Бетовен? Това е красива музика, достъпна за всеки. Има и прекрасна неокласическа музика, романтична музика, музики, написани за различни филми и превърнали се в шедьоври на световната музикална култура. Слушайки такава музика, мозъкът ни се избистря, мислите ни стават по-чисти, ние ставаме по-добри“, смята Монах Авел.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights