13.06.2024 | 23:51

Моноспектакълът на Димитър Мартинов „Последен час – Яворов“ гостува в Добрич

Авторският моноспектакъл на Димитър Мартинов „Последен час – Яворов“ ще гостува на Камерна сцена на ДТ „Йордан Йовков“ в Добрич, на 6 юни, от 19.00 часа.
В своя авторски моноспектакъл „Последен час – Яворов“ актьорът Димитър Мартинов се превъплъщава в образа на великия поет и страдалец Пейо Яворов. Спектакълът, изграден изцяло по автентични текстове от документирани думи, статии, писма и бележки на големия поет, пресъздава не само последния час от живота му, но и най-вече страданията, страстите и тъжните или гневни прозрения на твореца в един жесток и враждебен спрямо интелекта и поезията свят.
В спектакъла Димитър Мартинов тръгва от една гневна, но искрена и справедлива бележка на Яворов: „Реакцията в България всякога е вагабонстваща безпринципност. Тя върши злодеяния, толкова долни, щото предизвикват просто физическо отвращение. Има хора, които се чувстват без място на земята, ако не превърнат всичко около себе си на помийна яма. При тия условия единствено сатира е потребна: яростна, безпощадна! Един доктор, възпитател, командировали в Русия за две години да изучи уредбата на институтите за освестяване на полуумни идиоти. Аз зная даровити хора, които работят за културата на тая страна сред непреодолими условия. В минути на неизбежното отчаяние мнозина от тях ще съжаляват, че не са родени идиоти. У нас човек тряба да се задоволи со спокойната съвест при изпълнения дълг – да не чака повече, защото няма да получи от нигде ни признание, ни насърчение… Трябва само любов към работата и само презрение към ония, за които се работи.“
При изграждането на текста на представлението актьорът, който постига великолепно превъплъщение и наистина преживява, а не само пресъздава бунта на поета, е използвал помощта на консултантите Пламен Димитров, Петър Миланов, Христина Белчева. Сценичната среда е дело на Мира Каланова, музиката е на Теодосий Спасов.
За информация и билети: Билетен център на ДТ“Йордан Йовков“ – гр. Добрич /от 9.30 до 17.30 часа/ и на тел: 058/ 605 573.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights