23.02.2024 | 19:49

Море от любов „заля“ премиерата на филм за Татяна Лолова (видео)

Премиера на филм и книга за Татяна Лолова в деня на нейната 90-годишнина, снимка – Даниел Димитров/БТА

Документалният филм „Последният спектакъл“ – за Татяна Лолова, бе показан премиерно тази вечер в кино „Одеон“. В деня на 90-годишнината на голямата българска актриса бе представена и книгата „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“, съставена и редактирана от журналиста Георги Тошев.

Поради големия интерес към събитието, десетки граждани останаха извън залата, негодувайки срещу отказания им достъп. „Това беше море от любов, което се изля. Може би, трябва да се посипем главите с пепел – за този начин, по който се получи влизането, но изрично беше обявено, че ще се пускат хора до запълване на свободните места“, коментира издателят Илиян Андонов („Книгомания“). 

„Избрахме по-малко кино, защото Татяна Лолова обичаше това кино. Тук беше на много прожекции, заедно със своя съпруг – Славето. Идваше на стари филми и на прожекциите на всички свои колеги. На хората, които са отвън, обещахме втора прожекция. Ще направим така, че те ще имат билети, които ще им подарим“, каза Георги Тошев.

ФИЛМЪТ

Тошев разказа, че филмът събира различни неща, снимани от неговия екип, някои от които се показват за първи път.  „Последният спектакъл“ е уловил паузи от живота на Татяна Лолова и ни превежда през нейния личен свят, но дава доказателство и за нейната удивителна кариера“, обясни той.

„Трудността при създаването на филма идва от огромното количество материал. Ако при някои хора е трудно да избереш хубави и смислени думи, тук беше много трудно какво да махнем“, каза пред БТА режисьорката Калояна Климентова. Затова според нея по-нататък вероятно ще има и друг филм за Татяна Лолова.

Освен съпругът й Светослав Светославов-Славе, в лентата говорят хората, които са се срещнали с актрисата в последните години от живота ѝ. Това са актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски. 

КНИГАТА

„Татяна Лолова, за разлика от повечето свои колеги актьори – Стефан Данаилов, Цветана Манева, беше стриктно подредила част от своя архив. Винаги ще повтарям, че тези забележителни творци никога не са предполагали, че някой някога ще се интересува от живота им. Те просто са работили“, каза Тошев.

„Таня е била по-подредена от другите. В едни кутии беше подредила снимки и бележки, които си е писала. Най-хубавото са нейните дневници. Разбира, се тези дневници трябва да бъдат четени внимателно – не, защото има тайни, които не са за споделяне, а защото има много имена и фактология, която трябва да бъде добре уточнявана“, обясни Георги Тошев.

„Книгата включва някои „невчесани“ мисли, както би казала Таня, ако беше днес сред нас. Има непубликувани снимки,  много ценни фотографии, свидетелства за времето и живота на една забележителна жена. Това, което успяхме да направим, е в тази книга да присъства философията на Татяна Лолова“, казва Георги Тошев. „В книгата няма нито една дума, която аз съм си измислил или добавил“, заяви той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights