14.06.2024 | 17:41

Музей на духовността в Широка лъка

Снимка: shirokalaka.net

В Широка лъка днес бе открит Музей на духовността. Той се помещава в реставрираната сграда на старото училище. Документи, снимки и други архивни материали, свързани с историята на Широка лъка ще могат да бъдат разгледани в новооткрития музей на селото. 

При реставрацията на сградата е запазен обликът ѝ от преди повече от 180 години. Музеят се намира непосредствено до църквата Успение Богородично, като целия комплекс е обявен за паметник на културата от национално значение. 

През 1834 година заедно с построяването на църквата до камбанарията е построена и друга едноетажна сграда, която започнала да играе ролята на училище. Изграждането на специална училищна сграда е знаменателен факт от голямо историческо значение, което свидетелства за нарастващите духовни нужда на широколъчани в този период. 

През 1888 година, след като едноетажната постройка става тясна, за да приюти всички жадни за знания ученици, се построява ново двуетажно училище с 8 просторни стаи, пригодени за обучаване на повече паралелки. Днес тази двуетажна постройка е реставрирана, за да получи нов живот като Музей на духовността. 

Източник: shirokalaka.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights