23.02.2024 | 5:23

Музикантите от ансамбъл „Тембристо“ ще изнесат концерт в берлинската църква „Св. Кръст“

Музикантите от българския ансамбъл „Тембристо“ ще изнесат концерт в берлинската църква „Св. Кръст“ на 26 януари. Те ще изпълнят произведения на Йохан Себастиан Бах, Алесандро Скарлати, Волфганг Амадеус Моцарт, Астор Пиацола, Джордж Гершуин и Ленард Бърнстайн, съобщи за рубриката „БГ Свят“ на БТА директорът на Културния ни институт в Берлин Борислав Петранов.

„Това е първото от поредицата събития, посветени на 145 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия, които Българският културен институт в Берлин ще организира през 2024 година“, разказа той.

„Тембристо” е проект с новаторски дух, колаборация между доказали се имена на българската и световна сцена, обединени от идеята да разкрият богатството на музикалното изкуство и да създадат продукт с висока художествена стойност, който едновременно с това да бъде достъпен и разбираем за широка публика. 

Съставът се сформира през юни 2015 година от музикантите Недялко Недялков (кавал), Вълчан Вълчанов (обой), Вера Гиргинова (сопран) и Стефан Врачев (пиано). 

„Тембристо” е творческа провокация към публиката и художествено предизвикателство за артистите – микс от стилове (класика, фолклор, модерни и популярни) с обединяващ фактор акустичната среда от тембри, нетипични като комбинация, но взаимодействащи си по хармоничен и въздействащ начин, изпълнени с импровизация и творческа свобода“, допълни директорът на Културния ни институт. 

Репертоарната стратегия на ансамбъла набляга на връзките между европейското и българското културно наследство. Търсят се и оригинални начини на изпълнение – барокови арии, претворени като дует за глас и инструмент, Моцартови фрагменти, изпълнени като трио между сопран, кавал и обой, български народни песни, аранжирани за сопран, кавал и обой.

Недялко Недялков е роден през 1970 година. Възпитаник е на музикалното училище в село Широка лъка и на Музикалната академия „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив със специалност „Кавал“.

„Повече от 25 години Недялко е солист и участник в много проекти и състави у нас и по света. Отличава се със свой уникално виртуозен стил и импровизация на кавал“, посочи още Борислав Петранов.

През 2011 година той печели наградата „Грами“ в проект на композитора и диригент Жорди Савал. Носител е и на отличието Музикант на годината за 2018 година и на специалната награда на Столична община за принос към фолклора през 2019 година. 

През 2020 година са му присъдени почетният знак и званието лауреат на „Златно перо“ на Арт академия „24 Май“.

Понастоящем Недялко Недялков е солист на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, преподавател е по кавал в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ и в 144 Средно училище „Народни будители“ в София.

Вълчан Вълчанов е завършил Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Обой” през 2000 година. След това специализира в Консерваторията „Клаудио Монтеверди” в Болцано, Италия, при Арналдо де Феличе. Продължава образованието си в Университета за танцови и музикални изкуства в Грац, Австрия, при Адолф Траар.

Печелил е награди от конкурсите „Светослав Обретенов – Провадия” и Млади музикални дарования, носител е и на награда на „Ямаха” за духови инструменти.

Свирил е с редица оркестри в Австрия, Германия, Италия, Дания, САЩ, Япония, Испания, Гърция, Южна Корея, Словения, Швеция, Норвегия. В периода 2003-2006 свири в оркестър  “Рекреацион“ в Грац, Австрия. 

Извън оркестровата си практика, има изяви като солист с оркестрите на Българското национално радио, камерния ансамбъл “Софийски солисти“, оркестъра на Държавната опера в Русе, Софийската Филхармония. От 2008 година е член на оркестъра на Софийска филхармония.

Вера Гиргинова учи солфеж и пиано от 5-годишна възраст, а като солистка на Детския радио хор изнася концерти в Япония, САЩ, Германия, Дания, Швейцария, Австрия. 

Завършила е „Архитектура“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия, както и Националната музикална академия със специалност „Класическо пеене“ в музикалния клас на проф. Мила Дюлгерова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. По-късно специализира в Академия „Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто и Антонио Боайе и в Академия „Киджана“ в Сиена. В периода 2010-2012 година е стипендиант в „Опера студио“ към Академия „Санта Чечилия“ в Рим при Рената Ското.

Професионалният ѝ дебют е през 2006 година на сцената на Софийската опера и балет с ролята на Графиня Розина от „Сватбата на Фигаро”. Оттогава се изявява на сцените на всички оперни театри в България, а понастоящем е част от състава на Държавната опера в Пловдив. Работила е с едни от най-големите български и италиански оперни имена – Рената Ското, Фиоренца Косотто, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Алаксандрина Милчева, Стефка Евстатиева, Ана Ванди, Мирела Паруто. 

Сред ролите, които е изиграла, са Виолета от „Травиата“, Джилда от „Риголето“, Нанета от „Фалстаф“, донна Анна и донна Елвира от „Дон Жуан”, Фиордилиджи от „Така правят всички”, Вителия от „Милосърдието на Тит“, Лаурета от „Джани Скики“, Мюзета от „Бохеми”, Адина от „Любовен елексир“, Розина от „Севилският бръснар“, Аделе от „Прилепът“, Гретел от „Хензел и Гретел”.

Печели награди от национални и академични певчески конкурси, сред които са  Националният конкурс „Светослав Обретенов”, Академичните конкурси „Георги Златев в Черкин” и „Марин Големинов”, конкурсът за млади оперни певци „Гена Димитрова”, певческият конкурс в Сполето, Италия. Притежава и първа награда от Международния певчески конкурс „Елена Николай”. 

Успоредно с изявите си на оперната сцена, изнася и редица концерти в кантатно-ораториалния жанр и камерната музика.  

Стефан Врачев започва да свири на пиано на шестгодишна възраст при Стела Ослекова. Завършва средното музикално училище в родния си град – Пловдив, в класа на Росица Иванчева и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в София със специалност „Пиано” при проф. Джулия и Константин Ганеви. От 1989 година е пианист на Софийската държавна филхармония.

Печели редица награди от национални и международни конкурси за пианисти. Носител е на отличието „Светослав Обретенов”, на втора награда от Националния конкурс „Лист – Барток”, на сребърен медал, диплом и наградата на публиката от Международния конкурс за пианисти и певци „Мария Калас” в Атина.  

Стефан Врачев изнася концерти и участва в различни български и чуждестранни състави в страни от Европа, Северна Америка и Азия. Наред със соловата си и оркестрова дейност, проявява интерес към камерното музициране.

През последните няколко години насочва своето внимание към популярните жанрове и електронната музика, прави аранжименти и създава произведения предимно за електронни музикални инструменти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights